„Szindbád lenyelte a bort, s egy pillanatig így maradt, csukott szemekkel, mint aki a lélek legmélyebb tárnáiba szállott alá, s nem akar idő előtt elsietetten nyilatkozni“ – Márai Szindbádja valószínűleg ma is épp olyan szertartáson ízlelgette volna a borokat a kürti pincesoron, mint ahogy tette egy évszázaddal ezelőtt a pesti és budai kocsmákban. S lett is volna miből válogatnia, hiszen az idei Kürti Borfesztiválon 5 ország 58 borásza kínálta az ízletes nedűket.

A Strekovin Polgári Társulás már 8. alkalommal rendezte meg a fesztivált a festői szépségű dűlőkkel övezett szőlőhegyen. Az elmúlt hétvégén a Szabad Kürti Borköztársaságban kapható volt minden, mi szem-szájnak ingere: ínyenc falatok, finom borok, kézművesek portékái, zeneszó és kedves szó.

Borkedvelők ezrei érkeztek idén is, hogy a kánikula ellenére a pincék hűvösében, hangulatos présházakban, vagy épp egy vén diófa árnyékában ízleljék meg a zamatos kürti borokat. A Magyar Közösség Pártjának elnöke, Berényi József és Szigeti László, az MKP Országos Tanácsának elnöke visszatérő vendégei a rendezvénynek. Idén a fesztivál mindkét napján meglátogatták a pincészeteket, hogy néhány korty finom bor mellett a borkészítés rejtelmeiről beszélgessenek a felkészült gazdákkal, de egy-egy asztaltársaságban a magyarságot érintő témák éppúgy szóba kerültek.

Mintegy 200 fajta kürti bort kóstolhattak meg a hozzáértő szakmabeliek és a kevésbé szakavatott borkedvelők. Ha Szindbád ott lett volna Kürtön, bizonyára változtatna véleményén, amelyet Márai így öntött szavakba: „Szindbád hitt benne, hogy csak a magyar tud méltósággal inni. Mindenki más csak iszákoskodott és torkát locsolta.“ (SzID)

Címkék: Kürt,