"Meggyőződésem, hogy kisebbségi léthelyzetben a Most-Híd politikája legfeljebb a pillanatnyi túlélést biztosítja, a közösség hosszú távú megmaradását nem" – fogalmazott Orosz Örs a Heti Válaszban, amely múlt heti számában kétoldalas interjút közölt a jogvédő munkájáért Lőrincz Csaba-díjjal kitüntetett kutatóval.

Orosz az interjúban úgy vélekedett, a Most-Híd nyitása a többségi szavazók felé biztosíthatja a vegyespárt pozícióját a szlovák jobboldalon, ugyanakkor magyar támogatókat taszíthat el. „Voksokat hozhat, hogy az MKP nyitott, és civileket is felvenne a listájára, így reális a visszakerülés a parlamentbe. Óvatos optimizmusra adnak okot az eddigi MKP-s választási eredmények. Berényi József második lett a Nagyszombat megyei önkormányzati megmérettetésen, Bárdos Gyulának pedig sikerült öt százalékot szereznie a köztársaságielnök-választáson, pedig magyar szempontból az legfeljebb jelképes szimpátiaszavazás volt" – tette hozzá.

A szlovák közgondolkodás állapotáról szólva elmondta, „Szlovákiában nem újdonság, hogy a magyar kisebbség törekvéseit egyes körökben biztonsági kockázatként kezelik. Némelyek kötetlenebb helyzetekben ki is mondják, hogy most a magyar feliratokkal jöttök, aztán vissza akarjátok csatolni Dél-Szlovákiát Magyarországhoz. A kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák cirkuszt is erre a félelemre építették."

Tusnád az erdélyi Gombaszög, és nem fordítva – figyelmeztet Orosz, amikor a Gombaszögi Nyári Tábor kerül szóba. „A felvidéki magyar ifjúság művelődési tábora ugyanis több mint nyolc évtizedes múltra tekint vissza. Különböző helyeken, formában, de túlélt minden rendszerváltást. Németh Zsolt fideszes politikus a nyolcvanas években ismerte meg a felvidéki magyar diáktáborokat, és bevallása szerint innen jött az ötlet a romániai forradalom kitörése után, hogy valami hasonlót kellene Erdélyben is szervezni. Igaz, amikor a tusnádfürdői szabadegyetem igazán élni kezdett, a mi rendezvényünk szendergett" – jegyezte meg Orosz.

A Gombaszögi Nyári Tábor egyébként kedden nyitotta meg kapuit: az idei rendezvényen 15 belső és külső helyszínen több mint 250 program várja az érdeklődőket, köztük koncertek, közéleti fórumok és szórakoztató műsorok egész sora. A tábor közéleti részében kiemelt szerepet kap a kétnyelvűség és a magyar nyelvhasználat kérdésköre, a szlovákiai magyar oktatásügy, azon belül is a kisiskolák jövője, valamint a kárpátaljai magyarság helyzete is az ukrajnai események tükrében.

Felvidék.ma/Heti Válasz