Esterházy Jánosra, a csehszlovákiai magyarság két világháború közötti vezető politikusára emlékeztek 2015. június 13-án a morvaországi Mírovban. Az idén 18. alkalommal szervezett megemlékezést a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége és Mírov község önkormányzata az egykori rabtemetőben. A rendezvényen Esterházy János személyiségét és életművét méltatták a jelenlevő intézmények és szervezetek vezetői. Jan Janku, Esterházy János egykori rabtársa személyes emlékeit idézte fel a közösen eltöltött időszakból.

Esterházy János jelképes sírjánál a felvidéki magyar szervezetek is elhelyezték az emlékezés koszorúját: a Csemadok Országos Tanácsa, a Magyar Közösség Pártja Országos Elnöksége, a Szent György Lovagrend Felvidéki Nagypriorátusa, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség mellett az Esterházy szülőföldjéről érkező Zoboboralji Via Nova ICS, a Zoboralji Községek Regionális Tanácsa, a lédeci Hajnalkert Hagyományőrző Csoport és az Esterházy Szülőföldje Egyesület is lerótta tiszteletét a felvidéki mártír politikus előtt.

A megemlékezést követően Zsidó János esperes-plébános adta áldását a jelenlevőkre. A Szózat és a Himnusz közös eléneklése után a Csitári hegyek alatt című, gróf Esterházy János szülőföldjének világhírű népdalával búcsúztak el Mírovtól a résztvevők.

Címkék: Mírov,