Június 9-én délelőtt kilenckor érkezett Komáromba, a Klapka térre Szlovákia köztársasági elnöke, Andrej Kiska. Az államfőt a városháza előtt Stubendek László, a város polgármestere „Isten hozta! magyar üdvözlő szavakkal fogadta. A városháza nagy üléstermében munkamegbeszélésre került sor, ahol Komárom város részéről a tárgyaláson a polgármester mellett jelen volt Knirs Imre (független) és Keszegh Béla (független) alpolgármesterek, Bohumír Kóňa hivatalvezető, Csintalan Miklós főellenőr és Gráfel Lajos hivatali osztályvezető, és az államfőt szintén öttagú hivatali és tanácsadói apparátus kísérte. A megbeszélés után az államfő a városháza épülete előtt nyilatkozott a médiának és újságírói kérdésekre is válaszolt. Elmondta, hogy nagy örömmel jött ebbe a csodálatos városba, amely vezetőivel a helyi munkanélküliségről, az egykor 4500 alkalmazottnak munkát biztosító hajógyár leépüléséről, az infrastruktúra hiányosságairól, a Selye János Egyetem (SJE) létének jelentőségéről, a műemlékek felújításával kapcsolatos gondokról is elbeszélgetett. „Az elnök hatásköre korlátozott, a végrehajtó hatalom a kormány kezében van, ugyanakkor elnöki kötelességemnek érzem, hogy minden állampolgár érdekeit képviseljem, és nyitott legyek az egyes régiók problémáinak megoldására. Éppen ezért rendszeres kapcsolatban vagyok az egyes minisztériumokkal és a miniszterelnökkel is… Komárom a magyar és szlovák nemzetiségű polgárok együttélésének fantasztikusan jó példája, amelyből más térségek is meríthetnek.” Hangsúlyozta: azért is, mert az elnökválasztás során a komáromiak jelentős hányada őt támogatta, kötelességének érzi a ma vázolt problémák kormányfőnek és az érintett minisztereknek történő tolmácsolását. Ahogy eddig, a továbbiakban is egyik prioritásának tartja az ország gazdagabb és szegényebb vidékeinek egymáshoz történő közelítését.

Szlovákia köztársasági elnöke, Andrej Kiska Stubendek László polgármester társaságában, kíséretével együtt rövid sétát tett Komárom belvárosában. A Szent András templomnál Elek László katolikus esperes-plébános köszöntötte az államfőt. Munkatalálkozóra került sor Tóth Jánossal, a Selye János Egyetem rektorával és kíséretével a rektorátuson, majd találkozó és beszélgetés következett az egyetem hallgatóival a Tiszti Pavilonban.

A polgárok részére az államfő megérkezésekor és a séta során is lehetőség nyílt a találkozásra. Andrej Kiska a továbbiakban meglátogatta a SaM cég gyártási részlegét és a kajak-kenu klubot. Csallóközaranyoson felkereste a Greencoop kereskedelmi szövetkezetet. Az államfő látogatásának további helyszíne Vágfüzes volt, ahol a község központjában találkozott a község polgáraival (ebben a községben kapta az államfőválasztáson százalékarányosan a legtöbb szavazatot). Vágfüzesen az államfőt Forró László, a község polgármestere (független) fogadta és jelen volt a járás több polgármestere is, köztük Horváth Árpád, Gúta polgármestere (MKP) és Duka Gábor, Karva polgármestere (MKP). Szlovákia köztársasági elnöke, Andrej Kiska délután négy órakor fejezte be a látogatást a Komáromi járásban, és visszaindult Pozsonyba.

Címkék: Komárom,