Az összetartozás egyaránt szól a gyökerekhez való ragaszkodásról és a kölcsönös segítségnyújtásról - jelentette ki Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke hétfőn, június 1-jén Királyhelmecen, a felvidéki magyar pártnak a nemzeti összetartozás napja alkalmából megrendezett központi megemlékezésén.

Az MKP és a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház közösen szervezett ünnepségén - amely a túlnyomó többségben magyarlakta kelet-szlovákiai kisváros szabadtéri színpadán zajlott - Berényi József a magyarság összetartozásának mindenkori üzenetét és a nemzetrészek összetartásának fontosságát hangsúlyozta.

A felvidéki magyar párt elnöke beszédében a nemzeti összetartozás napjának létrehozását a magyar parlament egyik legjobb nemzetpolitikai döntésének nevezte, rámutatva arra, hogy azáltal Trianon fájdalmas napját sikerült "hangulatilag megfordítani", aminek következtében június negyedike a sajnálkozásnál távolabbra mutató üzenetet kapott.

"Bárhogyan is döntöttek mások, mi magyarként összetartozónak érezzük magunkat" - szögezte le Berényi. Kifejtette: az összetartozás a gyökerekhez való ragaszkodásról, ugyanakkor arról a kölcsönösen egymásnak nyújtott segítségéről is szól, amely a magyaroknak mélyen a lelkébe ivódott. "Ha most Kárpátalján bajba kerültek a magyarok, akkor a nemzeti összetartozás értékrendje mentén, kötelességünk segíteni nekik, hiszen ők is ezt tennék" - hangsúlyozta, rámutatva: az összetartozás érzése és annak üzenete a nehézségek közepette is meg kell, hogy jelenjen.
Az ünnepi megemlékezés kulturális műsorral, a Duna Művészegyüttes Magyar Táncrapszódia című - a Kárpát-medence autentikus néptáncait bemutató - folklórelőadásával folytatódott és az esti órákban fejeződött be. (felvidek.ma)