A Most-Híd párt a hét elején egy előre beharangozott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szakértői elkészítették a kisebbségi kultúra finanszírozását szabályozó törvénytervezetet, amely 13 kisebbség problémáját kezeli. Mivel maga a tervezet nem került nyilvánosságra, és a fondorlat mindig a részletekben rejlik, érdemben nehéz lenne véleményt alkotni a javaslattal kapcsolatban. Ha viszont igaz az az állítás, miszerint a tervezet mintájául a Művészeti Alap működéséről még tavaly elfogadott, Tt. 284/2014. számú törvény szolgált, félő, hogy csupán felületi kezelésre alkalmas.

A Magyar Közösség Pártjának meggyőződése, hogy a kultúra támogatása nem merülhet ki csupán a pénzosztásban. Mindezt meg kell előznie egy átfogó stratégia elfogadásának, valamint a szükséges intézményrendszer kialakításának. Ha valóban rendszerszinten kívánjuk kezelni a problémát, véleményünk szerint elsősorban a kisebbségek jogállásáról szóló törvényt kellene elfogadni, hogy egyértelművé tegyük, kik és milyen mértékben jogosultak a nemzetiségi alapú támogatásra.

Bízunk benne, hogy közösségünk körében legalább az oktatás és a kultúra területén sikerül kialakítanunk egy nemzetiségi minimumot, amelyet a felvidéki magyarság megmaradása és aktív jelenléte érdekében elengedhetetlennek tartunk. Csakis ezáltal válhat működőképessé és hatékonnyá bármilyen kisebbségi önkormányzat.

Épp ezért a közös gondolkodást és az együttműködést szem előtt tartva minden kezdeményezés elindítójának jó szívvel ajánljuk fel az MKP szakértőinek hozzáértését és tapasztalatait.

A. Szabó László, az MKP oktatási és kulturális alelnöke