Csicserben idén is megtartották a pünkösdi futballtornát. A több évtizedre visszanyúló hagyományokat ápoló eseményen május 25-én a nap fő programjaként a csicseri öregfiúk mérkőztek meg a nagykaposi öregfiúkkal.

Mérkőzés előtt Varga Imre, a község MKP-s polgármestere köszöntötte a csapatokat és az egybegyűlteket. Elmondta, hogy e tornák keretében megmérkőztek annak idején az iparosok a szövetkezetesek ellen, az alvég a felvég ellen, a nősök a nőtlenek ellen. Érdekességként azt is megjegyezte, voltak olyan tornák, hogy a mérkőzés közben egy hordó sör volt kihelyezve a futballpálya közepére, amiből a megszomjazó játékosok kedvükre ihattak. „Mióta az eszemet tudom, e napon a falu apraja-nagyja a focipályáján múlatja az időt játékosként vagy szurkolóként, illetve a lacikonyha vendégeként. Ezt a tradíciót a mai napig folytatjuk” - hangsúlyozta a polgármester.

A kezdőrúgást a 77 éves Hornyák Tibor végezte el, aki 38 éves koráig erősítette a csicseri csapatot. A mérkőzés végeredménye 2:1 volt a nagykaposi csapat javára.
Muník István, az MKP csicseri helyi szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő tájékoztatása szerint a helyiek évtizedekig önerőből valósították meg az eseményt, 1995 óta pedig a falu vállalja magára a főszervezői teendőket. Több egymást követő évben a helyi öregfiúk csapata a papok csapatával mérte össze az erejét. Több mint 10 éven keresztül a kassai görög katolikus érsek is kilátogatott Csicserbe, sőt futballozott is a pünkösdi tornán.

A nagykaposiak csapatát erősítette Mihók Gábor, az MKP nagymihályi járási elnöke, nagykaposi önkormányzati képviselő is, aki elmondta, hogy az ünnepség rendszeres vendégei közé tartoznak az MKP Nagymihályi Járási Szervezetének tagjai. „Három évvel ezelőtt az MKP válogatottja, azután a szomszédos Bés község veterán futballistái játszottak izgalmas mérkőzést a helyi foci nagy öregjeivel” - tudtuk meg Mihók Gábortól, aki hozzátette, hogy Csicserben különösen aktív közösségi élet zajlik, mindig öröm ide jönni.

Június 5-én a községben tartják az MKP önrendelkezési koncepciójáról szóló Beszéljük meg! fórumot is, melynek vendége Őry Péter, az MKP alelnöke lesz. (vt)

1505_csicser4 1505_csicser3 1505_csicser2 1505_csicser1

Címkék: Csicser,