Idén huszonhat előadó 28 produkcióval nevezett be az ITEFESZT-re, azaz az Ifjú Tehetségek Fesztiválja címet viselő járási tehetségkutató versenybe. Csábon került sor 2015. május 24-én, pünkösdvasárnap az immár harmadik alkalommal megtartott rendezvényre, melynek nyitányaként a tavalyi fesztiváldíjas Klacso Stella népdalokat adott elő az Ipolybalogi Művészeti Iskola kamarazenekarának kíséretében, majd ezt követően Révész Gergely, az Ipolysági Művészeti Iskola növendékének harmonikaszólója színesítette a zenei nyitányt. A Magyar Közösség Pártja Nagykürtösi Járási Elnöksége és Csábi Helyi Szervezete, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya és Csábi Alapszervezete, valamint Csáb Község Polgármesteri Hivatala és a Csábi Alapiskola és Óvoda szervezésében megtartott fesztivált a település polgármestere, Tóth Henrik nyitotta meg. A vendégek sorában külön is köszöntötte Bárdos Gyulát, a Csemadok országos elnökét, egyben az MKP Országos Elnökségének tagját és Balogh Gábort, a Csemadok járási elnökét. „Megtiszteltetés számunkra, és őszintén örülünk annak, hogy pünkösdnek szép napján helyet adhatunk ennek a nemes vetélkedőnek“ – mondta egyebek közt megnyitójában az újdonsült faluvezető. Köszöntő szavaiban Bárdos Gyula pedig ama meggyőződésének adott hangot, hogy szükség van ilyen és hasonló, a fiatal tehetségeket felkaroló, ugyanakkor közösséget erősítő regionális rendezvényekre.

A járás magyar ajkú alap-és középiskolásai számára ének, tánc, zene és egyéb kategóriában meghirdetett tehetségkutató versenyen legnépesebbnek az ének kategória bizonyult, amelynek előadói voltak: Bacsa Patrícia /Nagykürtös/, Bodzsár Mária, Hlavács Réka /Ipolybalog/, Balga Tamás, Baráth Sofia, György Mária, Híves Bálint, Peterec Dominika /Csáb/, Böjtös Natália /Ipolykeszi/, Bášti Vivien, Krekáč Dominika /Apátújfalu/, és Fonód Nóra /Dacsókeszi/. Szép számú képviselete volt a zenei kategóriának is: Balga Ottó /Csáb/, Hamerlik Enikő, Novák László /Ipolynyék/ Híves Bianka, Nemčok Ramóna, Kuzma Dávid, Madaj Liliána /Lukanénye/, valamint Kálazy Anna és Kukolík Alexandra /Apátújfalu/. Tavaly csak kettő, idén már öt versenyző képviselte az egyéb kategóriát: Csáky Katalin /Kelenye/, Csáky Máté /Ipolybalog/, Hamerlik Enikő /Ipolynyék/, Hlavács Réka /Ipolybalog/ és Nagy Evelyn /Inám/. Felére csökkent viszont a tánckategória résztvevőinek száma, hiszen mindössze csak ketten, az ipolykeszi Böjtös Bianka és a lukanényei Lacko Fatima nevezett be a versenybe.

A Balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola tanáraiból álló háromtagú szakmai zsűrinek - Sebjánné Rabóczki Terézia, Telek Zoltán és Pálmai Krisztián - sok tehetséges versenyző közül kellett kiválasztania kategóriánként a három legjobb előadót , illetve a fesztivál fődíjasát. Az énekesek mezőnyében Böjtös Natália bizonyult a legjobbnak, a hangszerszólisták között Novák László /gitár/ végzett az első helyen. Mese-, próza- és versmondók szerepeltek az egyéb kategóirában, ahol Csáky Máté vitte el a pálmát. A bírálóbizottság döntése alapján a községi hivatal által felajánlott fődíjat Lacko Fatima /látványtánc/ érdemelte ki. A szervezőkön kívül díjat ajánlott fel a dobogós helyen végzetteknek a Palóc Társaság, az MYXY Kft és a MIDINET. A fesztiválon versenyen kívül fellépett tánccal és énekkel Vaculčiak Tamás, az ipolynyéki gitártrió és a csábi Unlimited Souls ifjúsági zenekar. Kísérő programként a közönség megtekinthette a „Magyar szentek ábrázolása Szlovákia középkori templomaiban” című kiállítást.

A rendezvény végén Bodzsár Gyula műsorvezető úgy fogalmazott, hogy mindenki, aki a világot jelentő deszkákra állt, elnyerve a közönség tapsban megnyilvánuló teszését, nyertese volt a seregszemlének, függetlenül a helyezéstől.

Végül elismeréssel kell szólni a helyi szervezőkről, segítőkről, akik valóban mindent megtettek a harmadik alkalommal megrendezett ITEFESZT zökkenőmentes lefolyása érdekében. Köszönet a növendékeiket felkészítő tanároknak, de mindenekelőtt maguknak az előadóknak, hogy produkcióikkal még emlékezetesebbé varázsolták piros pünkösd szép ünnepét. (B.Gy.)

Címkék: Csáb,