Czuczor Gergely Emlékdélutánt rendeztek Andódon a költő szülőfalujában. A rendezvény a „Hagyományok és kultúrák találkozása a múltban és a jelenben“ c. pályázat keretében valósult meg.

A falu központjában álló Czuczor Gergely mellszobornál koszorút helyezett el Czuczor Mária, Andód község polgármestere (MKP), Szigeti László, a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke Bolya Szabolcs járási titkárral, Bób János, Szímő község polgármestere (MKP) és a további meghívott polgármesterek, civil és kulturális szervezetek képviselői.

A múzeumban megnyitották a Czuczor Gergely életét és munkásságát bemutató tárlatot. Gazdag életutat ismerhet meg itt a látogató, hiszen költő, nyelvtudós és bencés szerzetes is volt egy személyben. Legismertebb költeménye a Riadó c. forradalmi vers, amelyet 1848-ban írt, s a szabadságharcban való részvételéért várfogságra ítélték. A múzeumban helyet kapott az a Czuczor-szobor is, amelyet nemrég a komáromi Szent András-templom padlásán találtak meg, s a községnek adományoztak.

Az emlékdélután első előadója, Strba Sándor, érsekújvári helytörténész, Czuczor életéről, munkásságáról és hagyatékáról beszélt. Czuczor Mária, a település polgármestere bemutatta Andód községet. A falu életét meghatározza a Czuczor-kultusz. Rendszeresen szerveznek szakmai napokat, emlékesteket, kulturális előadásokat. Andód több pontján is Czuczor Gergely szobra emlékezteti a helyieket arra, hogy itt született a magyar irodalom egyik ismert alakja, aki a szabadságért vívott harcában több évig élt rabságban, vasra verve.

A határon átívelő projektnek szlovákiai oldalon Szímő község a vezető partnere, ahol mintegy 630 ezer euróból felújítják a Károlyi-kúriát. Az épület átalakításával egy olyan közösségi teret hoznak létre, amely minden generációnak otthont ad – mondta el előadásában a község polgármestere, Bób János.

A projektbe további három felvidéki és három magyarországi település kapcsolódott be. Kamocsán Lukács Pálról, a falu egykor tanítójáról emlékeztek meg, s egy állandó kiállítást is megnyitottak a Czuczor-tárlathoz hasonlóan.

A határon átnyúló együttműködést Nagy Mónika projektmenedzser mutatta be részletesen. Az emlékdélutánt az Aranykalász asszonykórus előadása zárta, akik versekkel és helyi népdalokkal szórakoztatták a közönséget.

A „Hagyományok és kultúrák találkozása a múltban és a jelenben“ c. projekt fő célja, hogy a résztvevő települések felhívják a figyelmet a kistérségre, a helyi értékekre, amelyek idegenforgalmi szempontból még kiaknázásra várnak. (SzID)

Címkék: Andód,