Két győztese lett az MKP rimaszombati jelöltállító járási konferenciájának. Auxt Ferenc vezeti a járási listát, Cziprusz Zoltánt a Via Nova Ics-nek fenntartott 10. helyre javasolják.

A Magyar Közösség Pártja Rimaszombati Járási Elnöksége május 7-re hívta össze jelöltállító járási konferenciáját, melyen 118 küldöttből 88-an (74,5%) vettek részt.
A konferenciát Csirmaz Miklós, az MKP Rimaszombati Alapszervezetének elnöke vezette. Auxt Ferenc, a rimaszombati járási elnök beszámolóját Csúsz Péter besztercebányai megyei képviselő felszólalása követte, aki egyben az MKP Országos Elnökségét is képviselte az összejövetelen.
A küldöttek titkos szavazással választották meg a Rimaszombati járás képviselőjelöltjeit az MKP 2016-os parlamenti választási listára. Tíz jelöltet választhattak. A sorrend a következőképpen alakult: Auxt Ferenc (84 szavazat), Cziprusz Zoltán (84 szavazat), Juhász Péter (72 szavazat), Rigó László (64 szavazat), Pósa Dénes (54 szavazat), Szamos Zsuzsa (53 szavazat), Csirmaz Miklós (51 szavazat), Bán Zoltán (50 szavazat), Fodor Enikő (48 szavazat) és Agócs Gyula (47 szavazat).

Rimaszombatban a járási listavezető helyre nehezen született meg a döntés, mert Auxt Ferenc nem volt könnyű helyzetben a másik leendő jelölttel, Cziprusz Zoltánnal, a Via Nova ICS stratégiai alelnökével.
„Gömörben olyan helyzet alakult ki, hogy egy nagyon tehetséges fiatallal kellett volna megmérettetnem. A Via Nova ICS munkájára sosem voltam féltékeny, s mindig árgus szemekkel figyeltem ténykedésüket. Látom, hogy Cziprusz Zoltán ízig-vérig politikus, akinek egyre tisztábbak a gondolatai, s egyre érettebb. Övé a jövő, enyém a múlt, s talán egy kicsit a jelen – ezzel tisztában vagyok" - szögezte le Auxt Ferenc még a szavazás előtt.
Majd Cziprusz Zoltán visszalépett a listavezetői jelöléstől. Döntését azzal indokolta, hogy abból a szavazásból két vesztes is lett volna. „Ha én győztem volna, az nem lett volna méltó sem Auxt Ferenc részére, sem az ő általa elvégzett munkához. Amennyiben pedig ő győzött volna, a Via Nova úgy érezhette volna, hogy az MKP leszavazta az ifjúsági szervezetet. Úgy döntöttem, nem szeretnék ilyen méltatlan megmérettetést" - mondta. Majd hozzátette, 26 évesen második helyen állni is nagyon megtisztelő pozíció, s mindent megtesz, hogy a Via Nova ICS listavezetője lehessen. Ehhez a járási konferencia támogatását is megkapta, s a kerületi tanács is az ő jelölését fogja támogatni.

A Bán Zoltán képviselőjelölt által beterjesztett határozati javaslatban a járási konferencia megfogalmazta Cziprusz Zoltán támogatását a Via Nova ICS-nek fenntartott 10. helyre az országos listán. „A régiónkban működő Via Nova ICS az elmúlt évek során rendkívül hasznos tevékenységet fejtett ki. Képes arra, hogy mobilizálja a fiatal magyar választókat egész Dél-Szlovákiában. Ezt figyelembe véve hangsúlyosan és egyntetűen javasoljuk, hogy Cziprusz Zoltán, a Via Nova országos alelnöke foglalja el a Via Nova számára fenntartott első helyet az országos választási listán" - fogalmazta meg az üzenetét a rimaszombati konferencia a Via Novához. (Felvidék.ma)

Címkék: Rimaszombat, Auxt Ferenc ,