Május 8-a a Nemzetközi Vöröskereszt Világnapja. A Szlovák Vöröskereszt a pozsonyi Prímáspalota tükörtermében szervezett ünnepséget, amelyen kitüntetésben részesítették a segélyszervezet aktív munkatársait és támogatóit.

Viliam Dobiáš, a Szlovák Vöröskereszt elnöke az ünnepségen a szervezet önkénteseit méltatta, valamint azokat, akik különböző támogató tevékenységekkel segítik őket. Az ünnepségen 32 személy részesült kitüntetésben, köztük Richard Kmeť dunaszerdahelyi járási elöljáró, a Vöröskereszt Területi Szervezetének elnökségi tagja és Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester (MKP) is. Mint elhangzott, Richar Kmeťnek is köszönhető, hogy a Dunaszerdahelyi járásban több mint 3600 tagja van a szervezetnek, valamint az is, hogy a "Segítség Napja" projekt keretében rendkívül eredményes "mobil váradást" és humanitárius gyűjtéseket szerveznek. Hájos Zoltán méltatásakor kiemelték, hogy hosszú évek óta segíti a Vöröskeresztet, anyagi és szervezési téren egyaránt, nagy szerepe van abban is, hogy a Szlovák Vöröskereszt szorosan együttműködik különböző magyarországi városokban működő testvérszervezetekkel.

Dél-Szlovákiából a következő személyek is kitüntetést kaptak:  Slávka Martišová (Nyitra), Rút Bírová (Rimaszombat), Etela Szabóová,  Milica Zaťková (Léva), Mária Boboková, Jana Páleníková, Viera Fábryová (Pozsony), Zdenko Trebuľa (Kassa), Martin Kleščinský (Tőketerebes), Zsembera Róbert (Érsekújvár).

A kitüntetetteket a helyszínen köszöntötte Németh Gabriella, Pozsony Megye MKP-s alelnöke is.