Száz évvel ezelőtt, 1915. április 24-én kezdődött meg a 20. század első, központilag irányított népirtása. Mindez Törökországban, az akkori Oszmán Birodalomban történt az ott élő örmények ellen. Nem kíméltek sem férfit, sem nőt, és ami a legszörnyűbb, még a gyerekeket sem. A török kormány tagadja, hogy népirtás lett volna, de a vérengzés tényét elismeri. Az események jól dokumentáltak, bizonyítékok hosszú sora található a német diplomáciai anyagokban, a Vatikán levéltárában, és a korabeli sajtó is sokat cikkezett a történtekről. Az Európai Parlament is felszólította Törökországot és az Unió tagállamait a szervezett népirtás elismerésére, Ferenc pápa pedig április 12-én Rómában misét celebrált az áldozatok emlékére, és a huszadik század első népirtásának nevezte a történteket. Az EP – saját állítása szerint első nagy nemzetközi szervezetként – már 1987-ben kimondta, hogy a török vérengzés népirtás volt.

A másfél millió örmény lemészárlása és elüldözése, illetve erőszakos kitelepítése 1915 és 1917 között mindenképpen embertelen történelmi ténnyel szembesít bennünket.
A Magyar Közösség Pártja kisebbségi pártként mélyen átérzi a szomorú évfordulót, az üldözött és legyilkolt örményekkel szembeni atrocitásokat. Hangsúlyozza: hasonló erőszakos cselekedeteknek nem szabad megismétlődniük!

Az MKP sajtóosztálya