Március 15-én közös ünneplésre szólították Zoboralja magyarságát a vidék kulturális és társadalmi szervezetei és intézményei.

Alsóbodokon a Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskolához tartozó területen került sor az összetartozás emlékművének leleplezésére, amely az 1896-ban felállított milleniumi emlékmű turulmadarának maradványaiból készült alkotás. Heszter Aladár, szombathelyi restaurátor műve. Az összetartozást jelképező emlékmű szombathelyi és zoboralji magyarok összefogásával készült.

Az ünnepség a nyitrai városi temetőben folytatódott Erdősi Imre honvédpap sírjánál. Sándor Zoltán, Magyarország pozsonyi nagykövetségének tanácsosa Orbán Viktor, Magyarország kormányfőjének üdvözletét tolmácsolta. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából Poór Dániel, a Szombathelyi Bolyai Gimnázium végzős diákja mondott ünnepi köszöntőt felidézve a piarista honvédpap szellemiségét.

Nyitraújlakon az Esterházy család sírkertje volt a rendezvény következő állomása. Gróf Esterházy János jelképes sírjánál Sándor Zoltán tanácsos üdvözölte az emlékezőket és idézte fel a mártír gróf szellemét. A koszorúzást követően Ďurčo Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye püspöki helynöke celebrált szentmisét az újlaki gróf Esterházy család emlékére a helyi katolikus templomban.

Címkék: Zoboralja,