Négyrészes találkozás-sorozatot szervez Auxt Ferenc, az MKP Rimaszombati járási elnöke. Az első alkalomra két megyei képviselőt és néhány gömöri polgármestert hívott meg.

Az összejövetelre olyan MKP-s és szimpatizáns gömöri polgármestereket vártak, akik elmondhatják, milyen problémák nehezítik az önkormányzatok mindennapi munkáját, milyen társadalmi gondok alakulnak ki a térségben.

Auxt Ferenc mindenekelőtt megköszönte, hogy elfogadták a meghívást, s gratulált a polgármestereknek, akinek többségét a falvakban újraválasztottak. „Azzal, hogy a választók bizalmat szavaztak, nagyon komoly küldetést vállalnak fel a gömöri polgármesterek és önkormányzati képviselők. Nekünk kell a régió jelenével, jövőjével foglalkozni. Vannak olyan dolgok, amelyek nem a mi hatáskörünkbe tartoznak, amelyeket nem tudunk megoldani, de van jó néhány probléma, amelyekre javasolhatunk megoldást" - nyilatkozta.
Elmondta, a találkozót az az igény hívta életre, hogy közösen keressék a kiutat, a „fényt az alagút végén", amellyel előre mozdíthatják a gömöri régió fejlődését.
A beszélgetést Auxt Ferenc MKP járási elnök, megyei és városi képviselő mellett Šimko József, Rimaszombat város polgármestere (független), megyei képviselő; Rigó László, Rimaszombat város alpolgármestere (MKP), megyei és városi képviselő; Pósa Dénes, az MKP Rimaszombati Járási Szervezetének általános alelnöke; Cziprusz Zoltán városi képviselő, a Via Nova ICS alelnöke vezették s válaszoltak a felmerült kérdésekre.

A felszólalók többsége a tarthatatlan nagyarányú munkanélküliséget, a rossz szociális körülményeket, az elszegényedett, jobb sorsra érdemes kis gömöri falvak sorsát firtatta.
Tóth Péter, Csíz község újonnan megválasztott polgármestere úgy gondolja, egy kutatást, felmérést kellene elvégeztetni, hogy szociológiai adatokkal is igazolni tudják, hogyan élnek, miből élnek, milyen a társadalmi összetétel a gömöri településeken.
Többen megfogalmazták, hogy a roma kérdés, az oktatásügy és a gazdaság fejlődése minden itt élőnek közös érdeke. A legközelebbi találkozókon ezekre a témakörökre összpontosítanak majd. „Ez mind időzített bomba, amelyet görgetünk magunk előtt, meg kell nyitni ezeket a kérdéseket, s keresni kell a megoldásokat" - mondta Auxt.

Auxt Ferenc elmondta, legközelebb szeretnék meghívni előadás megtartására Szesztay Ádámot, Magyarország új kassai főkonzulját, akiben jó gazdasági szakembert ismert meg, s biztosíthatja a nyitást a magyarországi települések felé, hogy új partnerkapcsolatok alakulhassanak. A roma biztos, Peter Pollák is meglátogatja a következő találkozót, hogy nyíltan beszélhessenek a roma kérdésekről, a mélyszegénységben élőkről. Tervbe vettek egy látogatás Putnokra, ahol Tamás Barnabás polgármester arról adna tájékoztatást, hogyan lehet a közhasznú munkát hasznosabbá tenni, hogy valamivel többet tegyenek ezek a foglalkoztatottak, minthogy sepregetik a temetőt.

A további találkozók és az MKP Rimaszombati Járási Szervezetének munkája iránt a párt járási irodájában, Rimaszombatban a Daxner utcában, a Magyar Közösségi Házban lehet érdeklődni.

Címkék: Rimaszombat,