Az utóbbi években hagyománnyá vált, hogy a Magyar Közösség Pártja Nagykürtösi Járási Elnöksége közösségépítő és -erősítő szándékkal, és nem utolsó sorban a tisztségviselők munkájának megköszönésére is alkalmat adó, baráti hangulatú, kötetlen munkatalálkozóra hívja az elnökség tagjait, a párt helyi szervezeteinek elnökeit és az MKP színeiben megválasztott polgármestereket. Minden alkalommal meghívja az MKP országos elnökét is.

A mostani, február 13-án, Balassagyarmaton a Švejk vendéglőben tartott tanácsokozáson Berényi Józsefen kívül jelen volt Biró László pártigazgató és Forró Krisztián, az MKP Országos Elnökségének tagja. A találkozó előtt az MKP elnöke rövid udvariassági látogatást tett Medvácz Lajosnál, Balassagyarmat város fideszes polgármesterénél. A városvezető örömmel tájékoztatta vendégét, hogy a palócok fővárosának számító, egykor Nógrád megye székhelyeként működő városban, illetve vonzáskörzetében eddig is sokan találtak munkalehetőséget az Ipoly túlsó oldaláról, és előreláthatólag a közeljövőben további új munkahelyek létesülnek a térségben.

A rendezvényt megnyitotta, és a résztvevőket köszöntötte Balík László járási elnök. Üdvözlő szavaiban annak a meggyőződésének adott hangot, szükség van ilyen jellegű kötetlen találkozókra, amelyeken például eltérően a sok programponttal bíró járási konferenciáktól, több időt lehet szentelni a párt időszerű dolgai, programjai megvitatásának. Ezek között említette a 2016-ban esedékes parlamenti választásokra való felkészülést, vagy éppen az MKP megmaradásunkkal, gyarapodásunkkal és felzárkóztatásunkkal foglalkozó koncepciójának véleményezését. Berényi József aktuálpolitikai tájékoztatójában főleg ez utóbbinak bemutatására, megvilágítására helyezte mondandójának nagy részét. A jövő évi választásokra irányulva Biró László a magunk mögött hagyott önkormányzati, európai parlamenti, vagy éppen a 2012-es parlamenti voksolások eredményességét befolyásoló tényezőkkel kapcsolatos hasznos tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. Forró Krisztián pedig az aktivistahálózat kiépítésében, szervezésében szerzett gyakorlati tapasztalatait vázolta fel figyelmes hallgatóságnak. Ezt követően ki-ki elmondhatta véleményét, vagy kérdéseket tehetett fel a vendégek részéről elhangzott témákkal kapcsolatban. Az MKP legújabb, fentebb említett dokumentumát Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere nagyon fontosnak találta. Mint mondta, végre, hogy már elkészült az évek óta várt anyag, de megjegyezte, az átlagembernek nehezen érthető a közvitára bocsátott, és felettébb terjedelmes dokumentum. Egyúttal ajánlotta, legyen egy rövidített, kivonatos változata is. Czibulya Márk, a járási elnökség tagja arról szólt, hogy a Nagykürtösi járás a legutóbbi választások mindegyikén hozta a formáját, országos viszonylatban is jó eredményeket ért el. Mintegy ezek elismeréseként a jövő évi parlamenti választások listáján a járás leendő listavezetője a korábbiakhoz viszonyítva előkelőbb helyet is megérdemelne. Természetesen tisztában van vele, hogy a kis létszámú magyarsággal rendelkező járások bármilyen jó eredményt érnek is el, a tömbben élő magyarság szavazatszámaihoz viszonyítva jóval kevesebb voksot tudnak összegyűjteni.

A munkatalálkozó úgymond hivatalos részében Berényi József fűzött érthető és elfogadható magyarázatot, véleményt az elhangzott hozzászólásokhoz, észrevételekhez. Végül megköszönte a járási elnökségnek a találkozó megszervezését, és ama meggyőződésének adott hangot, hogy valóban szükség van ilyen és ehhez hasonló, sok hasznos javaslattal, ötlettel járó, vagy éppen új ismereteket adó összejövetelekre.

B.Gy.

Címkék: Nagykürtös,