Berényi József MKP-elnök az STV2 "Hírek és kommentárok" című műsorának szerda esti vendégeként fejtette ki álláspontját, gondolatait a február 7-ei népszavazással kapcsolatban.

Mint ismeretes, a "Szövetség a Családért" szervezet kezdeményezésére kiírt népszavazáson a következő kérdések szerepelnek.
1: Egyetért azzal, hogy egy nő és egy férfi kötelékén kívül semmilyen más együttélési formát ne lehessen házasságnak nevezni?
2: Egyetért azzal, hogy azonos nemű párok vagy csoportok számára ne váljon lehetővé gyermekek örökbefogadása, illetve ezt követő nevelése?
3: Egyetért azzal, hogy az iskolák ne kötelezhessék a diákokat a szexuális viselkedésről és az eutanáziáról szóló órák látogatására, amennyiben a szüleik nem értenek egyet a tananyag tartalmával?

Berényi József szerint ez a népszavazás is rámutatott arra, hogy Szlovákiában egy társadalmi vitához még nincsenek meg a szükséges civilizált keretek. "Nem értek egyet azzal a véleménnyel, hogy a népszavazás felesleges, mert megosztja az embereket. A parlamenti és önkormányzati választások is megosztják a társadalmat, van, amikor még a házasságot is, ha másként szavaz a feleség és a férj" - mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy 25 év telt már el a rendszerváltozás óta, és a családdal kapcsolatos kérdéseket a politikusok még mindig nem vitatták meg kellőképpen a polgárokkal, köztük a homoszexuális és más szexuális kisebbséggel kapcsolatos kérdéseket sem. "Most de facto megmutatkozott a társadalom megosztása, és ez csak idő kérdése volt. De más témákat tekintve is megosztottak az emberek, említhetjük például a roma, de olykor a magyar kisebbséggel kapcsolatos véleményeket is. Tehát a mostani népszavazás során nem történik semmi különös, de a vita valóban kulturáltabb lehetne."

Az MKP elnöke kételkedik abban, hogy a részvétel meghaladja a népszavazás érvényességéhez szükséges ötven százalékot, de ha mégis, akkor az "bebetonozza" a jelenlegi állapotot, és nem teszi lehetővé, hogy például a parlamentben ezekkel a témákkal "üzleteljenek" egymással a pártok.

A Magyar Közösség Pártjának elnöke hangsúlyozta, hogy a társadalomban élő különböző kisebbségekre, illetve a velük kapcsolatos kérdésekre nem lehet egyformán tekinteni, hiszen minden kisebbség más és más."Nem hasonlíthatók össze például a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos kérdések a szexuális kisebbségekével. De két gyermek apjaként olyan az értékrendem, hogy az első kérdés egyértelmű a számomra. Annak ellenére, hogy ezt már az alkotmány is megoldja, nincs gondom azzal, hogy igennel válaszoljak rá" – mondta Berényi József, aki úgy látja, a népszavazás harmadik kérdésének esetében a legegyszerűbb a döntés, ez a legliberálisabb. "Döntsék csak el a szülők, hogy gyermekeik részt vesznek-e a szexuális nevelésről szóló órákon vagy sem" - tette hozzá a pártelnök, aki a második kérdést tartja a legnehezebbnek, mert nem dönthető el egyértelműen, hogy a gyermeknek hol jobb, az árvaházban vagy például egy civilizált homoszexuális párnál? "De miután a férfi és nő közötti kapcsolaton alapuló hagyományos családmodellt támogatom, és sosem tudhatjuk, hogy egy kisgyermeknek mit jelent az, ha egy homoszexuális pár neveli, ezért erre a kérdésre is igent mondok" – mondta az MKP elnöke, aki szerint ennek a népszavazás ugyanakkor arra is kell figyelmeztetnie a politikusokat, hogy segítsenek a szexuális kisebbségek problémáinak megoldásában is.  (on)

Az adás itt tekinthető meg:

http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/7772/58562

Címkék: Berényi József ,