Az Európai Ombudsman intézményéről is tárgyalt az Európai Parlament január 15-én. Csáky Pál az MKP európai parlamenti képviselője vitafelszólalásában elmondta, az Európai Ombudsman intézménye kulcsfontosságú intézmény, amely az uniós demokrácia megerősödését szolgálja.

„Az uniós választások során a választópolgároknak ember közelibb Európát ígértünk, ezen ígéretünk megvalósításához elengedhetetlen az uniós polgári jogok erősítése és tiszteletben tartása" – fogalmazott Csáky, aki szerint a végső cél e téren nem más, mint az Európai Unióba vetett bizalom megerősítése. Az EP-képviselő szerint, ha az ombudsman munkája során eléri azt, hogy az európai intézmények hatékonyabbá és polgár közelibbé válnak, azt mindannyian sikerként értékelhetjük majd.

Csáky felszólalásában üdvözlendőnek tartotta azt a tényt is, hogy az ombudsman 2019-ig szóló stratégiájának egyik pillére a láthatóság fogalma. „Közép-európai képviselőként úgy látom – jelentette ki Csáky –, hogy ez az egyik legnagyobb kihívás: láthatóvá, érzékelhetővé tenni az uniós jogokat, s ezen belül az európai ombudsman szerepét". Csáky szerint ugyanis a posztkommunista országokban másként szocializálódtak az emberek, nem annyira fejlett a demokratikus érzékük, mint a nyugat-európai országokban, ahol nem volt 40-50 évig tartó megszakítás. Az EP-képvisleő szerint ezért kiemelten fontos, hogy a 2004-ben csatlakozott 10 tagállam képviselői és polgárai jobban tudatosítsák ezt, ezért az hazai médiában is beszélni kell ezekről a kérdésekről.

Mint mondta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az üzenet elérjen a polgárokhoz. „Ezért fontos például a dokumentumok több nyelven történő elérhetővé tétele, hogy az Európai Unió minél több tudatosan cselekvő, tájékozott polgár közössége lehessen" – zárta Csáky vitafelszólalását.