A terrorizmus elleni küzdelem és az Oroszországgal szembeni uniós szankciók, illetve azok hatékonysága volt a szlovák televízió január 13-ai Hírek és kommentárok c. műsorának témája, a vendég ezúttal Csáky Pál EP-képviselő volt.

Csáky szerint a terrorizmus elleni küzdelembe a mi biztonsági szerveinknek is be kell kapcsolódniuk, elsősorban az európai partnereikkel való hatékonyabb együttműködés útján. Mint mondta, a párizsi terrortámadás kapcsán a múlt héten már találkoztak Brüsszelben a tagállamok belügyminiszterei, hogy megvitassák az együttműködés hatékonyabb formáinak lehetőségét.

Az Európai Parlamentben ezen a héten az unió és az Oroszország közti kapcsolatokról, illetve az Oroszországgal szembeni szankciókról is szó volt. Az ITAR-TASZ orosz hírügynökség szerint hét uniós tagország, köztük Szlovákia is az Oroszországgal szembeni szankciók megszüntetését támogatja, a szlovák belügyminisztérium azonban nem erősítette meg a hírt. A kérdés az, mit eredményezne a szankciók – ha nem is teljes megszüntetése, de legalábbis – fellazítása. Csáky szerint a kérdés megoldása Oroszország kezében van. „Ha megtörténne, ami valószínűleg nem fog, azaz, hogy holnap kivonnák az orosz seregeket Ukrajna területéről, úgy vélem, holnapután valamennyi szankciót meg lehetne szüntetni. Mindenki ezt kívánja Európában" – fogalmazott Csáky.

„Tény, hogy különbözőek a vélemények ezzel kapcsolatban Európában. Vannak, akik az enyhébb formákat támogatják akár a szankciók, akár egyéb megoldások vonatkozásában, mások viszont a keményebb megoldásokat érvényesítenék" – mondta Csáky, hozzáfűzve, hogy Lengyelország, a balti államok, de meglepetésszerűen Románia is például a keményebb hozzáállást támogatja. „Nyíltan beszélnek arról, hogy most Ukrajna az az ország, amelyet megszálltak az orosz seregek, de nem szeretnék, ha ezután az ő országuk kerülne sorra" – mondta az EP-képviselő.

Csáky szerint a nagyobb tagországok, Németország és Franciaország hozzáállásában is van némi különbség e téren, másrészt viszont mindenki látja és tudatosítja, hogy a nemzetközi jog megsértése nem maradhat visszhang nélkül.

A szankciókat márciusban újra felülbírálják majd, az unió addig értékeli a saját helyzetét is, hogy mi hatékony és mi nem, és dolgozni fognak majd a csendes diplomácia csatornái is – vélekedik az EP-képviselő, aki szerint az sem zárható ki teljességgel, hogy a szankciókat esetleg tovább bővítik, bár bízik abban, hogy erre nem lesz szükség. „Mindenképpen jó lenne, ha Oroszország átértékelné az álláspontját, az megoldás lehetne" – fogalmazott Csáky, aki szerint békülékeny lépésnek számítana Oroszország részéről, ha kivonná a seregeit Ukrajna területéről. (csakypal.eu)

Címkék: Csáky Pál ,