Szűk egy év alatt öt alkalommal adhatták le voksukat az állampolgárok. Mit profitált ebből a Magyar Közösség Pártja - kérdezték a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában Berényi József MKP-elnöktől.

- A 2012-es parlamenti választások utáni „kimaradásunk” ez az öt választás igazolta, hogy helyünk van Szlovákia politikájában. Minden szinten megőriztük korábbi befolyásunkat a megyei és a helyi intézményekben. Újdonságokkal is jöttünk, mint például az elnökválasztás során, ahol 5 százalék feletti eredményt ért el az államfőjelöltünk. Az öt választás még a szlovák elemzők számára is igazolta, hogy az MKP-val számolni kell a jövőben is.

Sikerült növelni a támogatóik számát?
- Választásról választásra változik a helyzet. A választóink számának növelése továbbra is fontos kérdés, a stabilizálás már megvan. Szlovákiában 9 százalék a magyarok aránya és 5 százalékos a parlamenti küszöb. Nyilván, nagy kihívás számunkra, hogy parlamenten kívüli pártként 2016-ban, a parlamenti választásokon a magyaroknak több mint a felét megszólítsuk.

Szó volt a komáromi önkormányzati választás eredményéről is, ahol Stubendek László függetlenként indulva lett polgármester, az MKP a vegyespárttal koalícióban más jelöltet támogatott. Az MKP-tagságát felfüggesztett Stubendek László győzelmével "magyar polgármestere van Komáromnak, ami mindenképpen jó hír" - mondta Berényi József. "Jobb a helyzet, mint volt, ugyanakkor Stubendek Lászlónak nehéz lesz irányítania ezt a várost, hiszen az önkormányzatba önállóan indulva individualista képviselők kerültek be. Bízom abban, hogy a komáromiak tapasztalni fogják, mint ahogy mindig, kudarcunkból levontuk a tanulságot, alázattal elfogadtuk a választók döntését..." - tette hozzá az MKP elnöke.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter gazdasági megállapodásokról tárgyalt Pozsonyban. Ezek képesek visszaszorítani a Felvidéken a magyarok asszimilációját?
- Természetesen segítenek, hiszen a felvidéki magyarok – azon túl, hogy fontos a megmaradás –, megélhetést a családjuknak csak úgy tudnak biztosítani, ha van munkahelyük. Minden ilyen kezdeményezése jól jön, és mivel sok polgármesterünk van, ennek a folyamatnak részesei is tudunk lenni – mondta többek között Berényi József. (on)

Berényi József "Az Este" stúdiójának is a vendége volt:

IFrame

Címkék: Berényi József ,