Ünnepélyes keretek között 2014. november 24-én, kedden tartotta alakuló ülését Dunaszerdahely város önkormányzati testülete. Hájos Zoltán, a város harmadik alkalommal beiktatott polgármestere erkölcsi elégtételként értékelte a dunaszerdahelyi önkormányzati választások eredményét. A régi-új polgármester 3194 szavazattal végzett az első helyen, 882 vokssal szerzett többet, mint a Most-Híd párt jelöltje, parlamenti képviselője, aki a második helyen végzett. A 25- tagú képviselő-testületben az MKP-nak 16 képviselője lesz / az eddigi 12 helyett/, a független képviselők 5 helyet szereztek, míg az előző időszakban a függetlenek támogatásával többségben lévő Most-Híd képviselők 4 képviselővel a jelenlegi testületben a 3. helyre szorultak. A helyzet érdekessége, hogy a bejutott 5 független képviselő közül hárman korábban a Most- Híd tagjai voltak, akik két hónappal ezelőtt hagyták el a pártot, miután a helyi klub vezetője, lehagyta őket a jelöltlistáról.  A vegyes párt Európa-parlamenti képviselője 642 szavazattal ugyan bejutott a dunaszerdahelyi képviselőtestületbe, de időközben lemondott mandátumáról a Most-Híd gyenge választási szereplése miatt. Helyét a szintén e párt színeiben indult képviselő töltheti be – aki első ízben lett tagja az önkormányzatnak.

Az ünnepi ülésen a polgármesteren kívül letette az esküt a két alpolgármester is: az újoncnak számító Horváth Zoltán kórházigazgató az MKP színeiben lesz a polgármester első helyettese, aki társadalmi munkában tölti be ezt a tisztséget. Az eddigi alpolgármester, A. Szabó László  továbbra is főállásban végzi az alpolgármesteri teendőket. Megválasztották a képviselő-testület mellett javaslattevő jogkörrel bíró szakbizottságokat is. A kilenc szakbizottság közül hat élére az MKP képviselője került, kettőt függetlenek irányítanak, egy bizottságot pedig a Most-Híd képviselője vezet. Hájos Zoltán újraválasztott polgármester beiktatási beszédében a polgármester és a képviselők közötti jó együttműködésre tett ígéretet. Mindenkinek baráti jobbot kínált a polgárok érdekeit szem előtt tartó gyors, szakszerű és a közösség érdekeit szolgáló döntésekhez.

Az alakuló ülésen részt vett Berényi József, a párt országos elnöke, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat alelnöke is. Az MKP elnöke fontosnak tartotta az MKP győzelmét Dunaszerdahelyen.  Mint mondta, a választási eredmények ismeretében bízik abban, hogy jól alakul majd a város és a megye kapcsolata. A mostani európai uniós pályázati időszakban különösen fontos, hogy a város ezekből a forrásokból finanszírozhassa az eltervezett fejlesztéseket. (bi)

1411_onkdsz2 1411_onkdsz1

Címkék: Dunaszerdahely,