A bársonyos forradalom 1989. november 17-e és 29-e között zajlott le. A legfőbb eredménye, hogy Csehszlovákia Kommunista Pártja békés úton adta át a hatalmat az emberjogi mozgalomnak. Berényi József, az MKP elnöke diákként aktív résztvevője volt a folyamatnak. A forradalommal kapcsolatban kifejtett gondolatai:

” … A szabadságot az emberek alakítják és élvezik, de ugyanúgy emberek tehetik tönkre és nyomhatják el azt. A jó és a rossz ma is vívja örök harcát, a társadalmi rendszerek minősége határozza meg, a két emberi tulajdonságból inkább melyik érvényesülhet. A szabadság minősége rajtunk múlik.

... Az elnyomás ellen minden rendszerben, minden körülmények között lázadni kell. Aki ezt nem tudatosítja, és nem teszi, az elveszik. A lázadás nem öncél, hanem eszköz egy jobb, igazságosabb, vállalhatóbb életért, amelyben mindenki – államhatároktól függetlenül – jól érezheti magát szükségtelen lemondások és áldozatok nélkül is.

… 1989 novemberében társaimmal együtt egyetemistaként idealisták és kissé naivak voltunk. Másképpen forradalmat nem is lehet kezdeményezni és sikerre vinni. A múló idő a naivitást tapasztalatokra váltja, ami kétségkívül csökkentheti a tettrekészséget. Az idealizmus, az más, szerintem genetikailag kódolt. Az idealista jóra törekszik, élete végéig valahol belül forradalmár marad.”

Címkék: Berényi József ,