Pozsonytól Királyhelmecig minden magyarlakta járásban állít jelöltet a Magyar Közösség Pártja a november 15-i önkormányzati választásokon. A cél: megközelíteni a négy évvel ezelőtti eredményt. Az MKP akkor a polgármesterek és a képviselők számát tekintve a negyedik helyen végzett országos viszonylatban, ami komoly sikernek számított. Az önkormányzati választások központi üzenete a párt számára az „Erős közösség, fejlődő község”.

Az MKP 445 településen állit saját listán képviselőjelölteket, további 38 településen koalíciós jelöltjei vannak. Polgármestert 346 helyen indít vagy támogat. Már most nagy valószínűséggel elmondható, hogy legalább 27 településen az MKP-nak biztosan lesz polgármestere, ennyi helyen ugyanis nem akadt kihívója a párt jelöltjének.

Annak hangsúlyozására, hogy miért fontos, hogy a magyarok által lakott településeket lehetőség szerint magyar polgármester irányítsa, három érvet sorolhatunk fel.

Helyi szinten irányíthatunk

Az ország közigazgatási felosztásából adódóan egyedül a helyi önkormányzatban tudunk önállóan, a hatásköröknek megfelelően kormányozni. Bármilyen jó eredményt érünk is el az országos választásokon, számarányunkból kifolyólag legfeljebb koalícióban működhetünk, a megyéket pedig úgy rajzolták meg, hogy ne tudjunk választásokat nyerni. A helyi önkormányzat az, ahol ténylegesen irányíthatunk. Településeink vezetésénél meg tudjuk mutatni, hogy legalább olyan jól el tudjuk végezni a feladatokat, mint bárki más, képesek vagyunk magas erkölcsi és szakmai szinten irányítani a helyi közösséget.

A második fontos érv a vegyesen lakott települések kétnyelvűsége. Egy adott község első embere jogi és erkölcsi felelősséget is visel, hogy az ott lakók élhessenek törvény adta jogukkal anyanyelvük használatát illetően. A kétnyelvűség kérdése túlmutat a hivatalon belüli kommunikáción, a közösségi élet, a mindennapok része kell, hogy legyen. Ezt pedig csak olyan személy tekinti szívügyének, aki maga is bírja, napi szinten használja az adott nyelvet. Valljuk be, az a polgármester tekinti szívügyének a kétnyelvűséget, aki maga is átéli a kisebbségi lét nehézségeit.

A magyar polgármesterek a legkézzelfoghatóbb bizonyítékai annak, hogy a szlovákiai magyarok tenni kívánnak és tudnak, nem csak saját nemzetközösségük, hanem a velünk együtt élő szlovákok anyagi és szellemi gyarapodása érdekében is. Az önkormányzatokban elvégzett példaszerű munka igazolja leginkább a magyarok rátermettségét, a sikeres magyar településvezetők sora pedig a szlovákiai magyarok szembeni bizalom megalapozottságát.

Tegyünk róla november 15-én, hogy újra igazoljuk: helyünk van magyarként ebben az országban!

Berényi József

Címkék: Berényi József ,