1956 tanulsága az is, hogy csak önmagunkra számíthatunk!
A Magyar Közösség Pártja szervezésében Szepsiben a római katolikus templomban Mága Zoltán ünnepi koncertjével emlékeztek 1956-ra. Ünnepi beszédet mondott Berényi József, az MKP elnöke, a résztvevőket Petrás Irén polgármesterjelölt köszöntötte.

Petrás Irén elmondta: "Nekünk magyaroknak 1956. október 23-a piros betűs ünnep. Az a nap, amikor nagyjaink összefogtak a szabadságért. Ezáltal népünk jövőt, reményt és méltóságot kapott. (...) Mindent meg kell tennünk azért, hogy a jövőben is ünnepelhessünk!"

Berényi József beszédében rámutatott: "Egy olyan esemény okán jöttünk össze, amelyre büszkék lehetünk. Nem csak mi, magyarok, hanem minden szabadságszerető ember Közép-Európában, hiszen 11 évvel a második világháború vége után egy kis nép, nemzet azt mondta: Elég volt!".

IFrame

Az MKP elnöke  hangsúlyozta, hogy a magyarok legkorábban és egyértelműen üzenték a világnak, hogy nem kérnek a kommunista, sztálini diktatúrából. Aki a szabadságért küzd, mindig ki is vívja a világ elismerését és tekintélyét. Az 1956-os forradalom első szakasza sikeres volt, hiszen a megszálló szovjet csapatoknak ki kellett vonulniuk az országból, noha később még nagyobb erővel tértek vissza. "A világ akkor úgy döntött, hogy Magyarországon a rendszer ne változzon. Segítség nem érkezett. "Tanulság számunkra, hogy mindig csak önmagunkra számíthatunk! Tanulság ez számunkra, felvidéki magyaroknak is, hogy elsősorban önmagunkat kell erősítenünk, keressük az egymáshoz vezető utakat. Nem a megosztás a megoldás számunkra, hanem az együttműködés" - mondta Berényi József. Hozzátette, 1956 példája is üzeni, hogy van értelme annak, hogy megmaradásunkért küzdjünk, hiszem az is a szabadságról szól. A Magyar Közösség Pártja azt a bibói idézetet választotta mottójának, hogy a szabadság ott kezdődik, ahol a félelem véget ér. Tudatosítanunk kell azt is, hogy csak közösen lehetünk szabadok, itt a Kárpát-medencében. "Akkor lehetünk szabadok, ha mindnyájan érezzük, hogy itt, Szlovákiában magyarként tudunk megmaradni. Ha a hatalom nem azt keresi folyamatosan, hogyan tudja tőlünk elvenni a szabadságjogokat! Fontos, hogy 1956 erőt ad számunkra, bizonyítja azt is, hogy érdemes és jó magyarnak lenni, a szabadságért küzdeni. Itt, ebben a régióban is, és az egész Felvidéken is, ahol magyarok élnek. Ahol szabadság van, ott előbb-utóbb a gazdasági jólét is megjelenik. Rajtunk múlik, hogy mennyit teszünk önmagunkért. Higgyük el, mindig megéri" - zárta szavait az MKP elnöke. (O.N.)

Címkék: Berényi József ,