Berényi József, az MKP elnöke tagnap (2014. október 16-án) Pozsonyban Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével és Antonio López-Istúriz White-tal, az Európai Néppárt főtitkárával tárgyalt.

Az MKP elnöke a Néppárt vezetőit tájékoztatta a szlovákiai jobboldal jelenlegi helyzetéről, a közelgő helyhatósági választások várható kimeneteléről, illetve a jobboldal esélyeiről a következő parlamenti választáson. Berényi József kiemelte, hogy a jelenleg széttagolt jobboldal tömbösödése nélkül Robert Fico 2016-ban is önállóan alakíthat majd kormányt.

Berényi József külön kitért arra, hogy a Néppárton belül kiválóan együttműködő magyar pártok (FIDESZ, RMDSZ, MKP) kezdeményezésére a Néppárt stratégiai és választási dokumentumaiba kisebbségvédelmi szempontból progresszív vállalások kerültek be. Hangsúlyozta: a Néppárt ez irányú vállalásait szükséges még ebben a választási időszakban konkrét eredményekre váltani. Berényi jelezte tárgyalópartnereinek, hogy a kisebbségvédelmi vállalások teljesítésében az MKP részéről Csáky Pál európai parlamenti képviselő aktív szerepet kíván játszani, egyben arra kérte a néppárti vezetőket, hogy ezen kezdeményezéseket mind a Néppárton, mind pedig közvetve a Néppárt európai parlamenti frakcióján belül támogassák.

Címkék: Berényi József ,