Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára pozsonyi látogatása során kedd délután az MKP székházában tárgyalássorozatot folytatott felvidéki magyar szervezetek képviselőivel.

Potápi Árpád és kísérete Berényi Józseffel, a Magyar Közösség Pártjának elnökével közösen tárgyalt a felvidéki szervezetekkel. Előbb a civil szervezetek,  majd az egyházak képviselőivel folyt az eszmecsere, ezt követően az ifjúsági szervezetekkel, végül pedig a Magyar Közösség Pártja vezetőségével tárgyalt az államtitkár.

A tárgyalások fő célja a tájékoztatás volt, Potápi Árpád ezúton is tájékozódni akart arról, hogy az egyes szervezetek milyen elvárást fogalmaznak meg a magyar kormány irányába. Berényi József szerint a találkozás jó alkalom volt a közös cél, a magyar identitás megmaradása érdekében szükséges lépések megbeszélésére is. Emlékeztetett arra, hogy a népszámlálási adatok is ezt sürgetik, megoldást kell találni a magyarság népességfogyására.

Potápi Árpád a következő civil szervezetekkel tárgyalt: Csemadok (Bárdos Gyula, Görföl Jenő), Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (Jókai Tibor, Pék László), Szlovákiai Magyar Írók Társasága (Hodossy Gyula), Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége (Mézes Rudolf, Takács Zsuzsanna), Fórum Intézet (Simon Attila, Tóth Károly), Pro Civis ( Őry Péter), Gazda Polgári Társulás (Varga Péter), Szövetség a Közös Célokért (Duray Miklós, Pogány Erzsébet).

A megbeszélés során kiemelt téma volt az oktatásügy helyzete és a magyarországi támogatások folyósítása. Potápi Árpád elmondta, a támogatás jelenlegi nagyságrendje  marad 2015-re is.

A találkozóra meghívott egyházi személyek között voltak katolikus püspöki helynökök, református és evangélikus lelkészek. Az ifjúsági szervezetek közül a Via Nova ICS, a HÖK, a Diákhálózat és a Cserkészszövetség kapott meghívást.
Potápi Árpád a sajtótájékoztatón elmondta, azért az MKP székházában tartotta tárgyalásait, mert a magyar kormány kiemelt stratégiai partnerként tekint a Magyar Közösség Pártjára, amely a politikai életben egyedül képviseli etnikai alapon a felvidéki magyarság érdekeit. (on)