Pozsonyi hivatalos látogatása során Magyarország újonnan kinevezett külügyminisztere, Szíjjártó Péter látogatást tett a Magyar Közösség Pártja székházában is, ahol tárgyalást folytatott az MKP vezetőivel.

A tárgyalást követően Berényi József MKP-elnök és Szíjjártó Péter közös sajtótájékoztatót tartottak.

Berényi József örömét fejezte ki, hogy nem szakadt meg továbbra sem a hagyomány, hogy az új magyar külügyminiszter pozsonyi látogatása során felkereste az MKP-t is. "Áttekintettük a nyitott kérdéseket, tájékoztattam a miniszter urat, hogy jó kondícióban indulunk a szlovákiai önkormányzati választásokon.” Berényi József elmondta, hogy a négy évvel ezelőtti jó eredményeket szeretnék megismételni, az MKP további helyeken is jó eredményt vár, hangsúlyozta Komárom lehetőségét. Az MKP elnöke emlékeztetett arra is, hogy legutóbb, Navracsics Tibor külügyminiszter látogatásakor javaslatot tett arra, hogy az 1995-ben aláírt alapszerződésnek csaknem 20 év után elérkezett az átértékelési ideje, jó lenne minőségi változásokat elérni e tekintetben is, hiszen most más a kiindulópont, mint két évtizeddel ezelőtt, amikor még az európai integrációs folyamatok előtt állt Szlovákia és Magyarország. „Ez a javaslat meghallgatásra talált, a miniszter úr tájékoztatott bennünket, hogy ez elkezdődik” – tette hozzá Berényi József, örömét fejezve ki, hogy a kapcsolattartás a magyar kormány és az MKP között hatékony, eredményes.

IFrame

Ezt megerősítette Szíjjártó Péter is. „Szlovákiai tárgyalásaim előtt egyeztettem Berényi József elnök úrral, hogy milyen témákat vessek fel. Az ő javaslatukra vetettem fel a vegyes bizottsági rendszerünk átgondolását Szlovákiával. Ezzel egyetértett a szlovák külügyminiszter úr is. Az alapszerződés 20. évfordulójához kapcsolódóan a vegyes bizottsági rendszerünket átalakítjuk.”- mondta. A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, Szlovákiával sok olyan közös ügyük van, amely a szlovákiai magyarság érdeke, itt említette a határ menti munkahelyteremtést és a határátkelőhelyek számának megduplázását is. „Magától értetődő volt, hogy elsőként Pozsonyba látogattam, mint ahogy az is, hogy eljöttem az MKP vezetőihez. Tekintettel arra, hogy ők is választásra készülnek, sok sikert kívánunk a Magyar Közösség Pártjának. Mind Szlovákiának, mind Magyarországnak az az érdeke, hogy a szlovákiai magyarság növekedő, prosperáló sikeres közösség legyen, hiszen az még sikeresebbé teheti Szlovákiát és Magyarországot egyaránt” – mondta a magyar külügyminiszter.

Szíjjártó Péter Pozsonyban megbeszélést folytatott Czíria Attila MKP-elnökségi taggal is, aki az MKP és a Most-Híd komáromi koalíciójának jelöltje. A Komáromi születésű magyar külügyminiszter ezzel kapcsolatban személyes véleményét is megfogalmazta, miszerint örül az együttműködésnek, és bízik abban, hogy ennek eredményeként magyar polgármester lesz Komáromban. (O.N.)

Címkék: Berényi József ,