Berényi József pártelnök elmondta, a Magyar Közösség Pártja a helyhatósági választás előtt nem nyitja meg a dél-szlovákiai régiók autonómiájának a kérdését. „Pillanatnyilag a helyi választásokra készülünk, így nem megyek bele ebbe a témába. Azért sem, hogy ne rontsam a polgármester- és képviselőjelöltjeink esélyeit. Eljön az idő, hogy közzétesszük Szlovákia kisebbségpolitikájára vonatkozó javaslatainkat, valószínűleg a helyhatósági választás után" – jelentette ki Berényi József a Teraz.sk hírportálon készült beszélgetésben.

Mint mondta, pártja teljes mértékben tiszteletben tartja Szlovákia határait és területi integritását, és az autonómiatéma főleg a Szlovákiában élő magyar kisebbség létszámában mutatkozó negatív irányzat visszafordításával összefüggésben érdekli. A magyarok lélekszáma Szlovákiában ugyanis a kilencvenes évek elejétől mintegy száztízezerrel csökkent. „Minden összhangban lesz Szlovákia alkotmányával, jóhiszeműen készült, hogy megtarthassuk az identitásunkat, nem sértve a szlovák-magyar viszonyokat, a nyugalmat, az európai normákkal összhangban" – jelezte a pártelnök. „Remélem, hogy legalább párbeszédet nyithatunk ezekről a kérdésekről. Romániában az önkormányzati kérdésekről nyitottabb párbeszéd folyik, mint Szlovákiában" – fűzte hozzá.
Berényi szerint pártja érzékeli, milyen módon reagál az autonómia szóra a szlovák nyilvánosság, illetőleg a szlovák politika. De mint mondta, ha valamilyen hátsó szándékaik lettek volna, sohasem támogatták volna Szlovákia belépését az Európai Unióba és a NATO-ba. „Hozzájárultunk ahhoz, hogy Szlovákia biztonságos ország legyen, és hogy az államhatárok biztosítva legyenek. De keressük az alkotmányos lehetőségét annak, hogy megakadályozzuk azt, hogy mondjuk, hatvan-hetven év múlva megszűnjön Szlovákiában a magyar kisebbség" – fűzte hozzá a pártelnök.
Berényi nagy gondnak látja a többségi nemzet bizonyos fokú bizalmatlanságát a magyar kisebbséggel szemben, amely véleménye szerint a jelenlegi viszonylag jónak mondható szlovák-magyar viszony légkörében is észlelhető. Ez abban is megnyilvánul, mondta, hogy Szlovákia még mindig nem teszi lehetővé, hogy polgárai a szlovák mellett megszerezhessék déli szomszédjának állampolgárságát is. Mint mondta, ezért is döntött úgy, nem hozza nyilvánosságra, mint végződött a korábban jelzett állampolgársági kérelme.

„Az én álláspontom változatlan. Én ilyen módon tiltakozom a rossz törvény ellen. Annak köszönhetően, hogy ez a törvény érvényben van, Szlovákia nagyon értékes embereket veszít el" – jelentette ki a szlovák törvény kapcsán, amelynek alapján más ország állampolgárságának felvételével Szlovákia polgára elveszíti a szlovákot. „Gyakran óriási itt a bizalmatlanság Magyarországgal és a magyar kisebbséggel szemben. Ha véletlenül az Európai Unió öt vagy tíz év múlva azt mondaná, hogy az uniós tagállamok kölcsönösen ismerjék el egymás állampolgárságát, ami egyáltalán nem kizárt, rájönnénk, hogy semmi különös sem történt" – fűzte hozzá. „Szlovákia területén a szlovák parlamentben hozott törvények érvényesek, és mindenkit a szlovák törvények szerint ítélnek el. Ez a veszély csak mesterségesen felfújt, és remélem, hogy az Alkotmánybíróság, amely szeptember 17-én foglalkozik majd a kérdéssel, azt a döntést hozza, hogy egy baráti, szomszéd ország állampolgárságának felvétele nem jelenthet veszélyt Szlovákia számára" – jelentette ki Berényi.

dé, Felvidék.ma

Címkék: Berényi József ,