Szlovákiában szeptember 9-e a holokauszt áldozatinak emléknapja. Ezen a napon adta ki 1941-ben a szlovák kormány a Zsidókódexet, a zsidó lakosság társadalmi és gazdasági leépítésére irányuló intézkedéseket összegző iratot. Ennek értelmében egy év múlva elkezdődött a zsidó lakosság deportálása a megsemmisítő táborokba. A régebbi korlátozások és tilalmak rendszerére kapcsolódó rendelet tovább korlátozta a zsidók polgári, vallási és alapvető emberi jogait. A náci minta alapján kidolgozott kódex Európában az egyik legdurvább zsidóellenes jogi intézkedés volt.

Berényi József, az MKP elnöke, Nagyszombat Megye Önkormányzatának alelnöke tegnap koszorúzáson vett részt a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából Szereden, ahol a második világháború idején koncentrációs és munkatábor működött. A kegyeleti megemlékezés hangulatából érződött a ma emberének óhaja, hogy a háború embertelenségei soha többé ne ismétlődjenek meg. E gondolat demonstrálásaként gyújtottak gyertyát az ártatlan áldozatok emlékhelyén a résztvevők, köztük Berényi József is.

A rendezvény keretében a Holokauszt Szereden című kiállítást is megtekinthették az érdeklődők. A korabeli fotók hűen dokumentálják a kegyetlen körülményekben és bánásmódban részesülők siralmas sorsát.

Az MKP sajtóosztálya
2014. szeptember 9.