Az MKP augusztus18-án Füleken tartott Szent István-napi ünnepséget. A jelenlévőket Szvorák Zsuzsa, az MKP helyi polgármesterjelöltje köszöntötte. Ünnepi beszédet mondott Berényi József, az MKP elnöke. A rendezvényen fellépett és óriási sikert aratott a Magyar Állami Népi Együttes.

"Méltóknak kell lennünk Szent István örökségéhez. Ő az, aki arra figyelmeztet bennünket, hogy csak alázattal, hittel és szorgalommal lehet a közösség ügyét szolgálni" – mondta Szvorák Zsuzsa, aki bízik abban, hogy a rendezvénnyel hagyományt teremtenek Füleken.

Berényi József beszéde elején rámutatott az előttünk lévő példaképek sokaságára. "A magyar történelem – ha úgy tetszik Közép-európai történelem – számtalan olyan személyiséget adott a világnak, akikre felnézhetünk, és akikre nem csak mi vagyunk büszkék, hanem mások is. Ezen a héten egy olyan személy okán ünnepel Kárpát-medence magyarsága, aki megalkotta azt az intézményrendszert, amelynek köszönhetően fennmaradhatott a magyarság."

Az MKP elnöke visszautasította az állítólagos ezer éves elnyomás létezését. Szent István állama senkit nem nyomott el, aki elfogadta a kereszténységet és a morális környezetet. Ő az egyedüli szent, akit elfogad az ortodox egyház is! Az általa létrehozott morális rendszert a száz évvel ezelőtt kirobbant első világháború szüntette meg. Ebben 3 és fél millió magyar származású katona vett részt, és közülük 530 ezren nem tértek haza. Most rájuk is emlékezünk, ahogy a második világháború hőseire is." Ma ismét konfliktusok vannak a környezetünkben, de a megmaradásunk iránti küzdelemben továbbra is kitartóknak kell lennünk. "Mi békés eszközökkel küzdünk megmaradásunkért és gyarapodásunkért. A népszámlálási adatok nem kedvezőek számunkra. Többet kellene kapnunk ettől az országtól ahhoz, hogy meg tudjunk maradni! Az asszimilációnak nyilván megvannak a lélektani és gazdasági okai is. Ez ellen közösen kell küzdenünk. Szent István is azt mutatta, bátorság, elszántság és vízió is kell. Pontosan meg kell fogalmaznunk, hogy mik azok az intézményi, pénzügyi és jogi keretei a megmaradásunknak, amelyek biztosítják, hogy nem 110 ezerrel leszünk kevesebben 20 év múlva, hanem megszűnik ez a negatív folyamat és elkezdődik az asszimiláció megállítása. (...) Szent István adja meg nekünk azt a lelki erőt, hogy mi is ki tudjuk vívni itt, Szlovákián belül, demokratikus és békés módon a megmaradásunk intézményi, jogi és pénzügyi kereteit!" - mondta Berényi József.

Ezt követően a Magyar Állami Népi Együttes fellépése következett. A zsúfolásig telt füleki kultúrház közönsége vastapssal köszönte meg a produkciójukat. (O.N.)

Címkék: Berényi József ,