Krazsnahorkáváralján a magyar Közösség Pártjának alelnöke, Őry Péter a Most-Híd parlamenti képviselőjével, Jakab Elemérrel tartottak közös fórumot, melynek házigazdája Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szóvivője volt.

A beszélgetés elején visszatekintettek a 2010-es önkormányzati választásokra. Jakab Elemér a 2010-es választásokat a Most-Híd az eredményekkel elégedett volt. Őry Péter szerint várhatóan az idei választásokat is a függetlenek fogják nyerni országos szinten. Abban mindkét politikus egyetértett, hogy a választások előtt a helyi közösségekben kiéleződnek az ellentétek.

Vannak-e olyan községek, amit mintaként szerepelhetnének? – tette fel a kérdést Tokár Géza.
Jakab szerint sok ilyen település van. Azok szolgálhatnak példaként, ahol a helyiek képesek eldöntetni, hogyan tudják fejleszteni a települést és ez a sikerül is. Mindez nagyon specifikus.
Őry Péter is számtalan pozitív példát mondhatna. Például Tornalja esetében a polgármesternő stabilizálta a várost, munkahelyeket teremtett. Szepsi szintén stabilan működő város. Minden egyes olyan lépés, ami annak érdekében történik, hogy stabil lábakon álljon a település fontos és el kell ismerni.

Egyik párt sincs kormányon, ez nem hátrány a települések számára? – hangzott el a kérdés Tokár Gézától.
Őry Péter szerint nem kormányfüggő kell, hogy legyen például egy árvízvédelem, hiszen a helyi polgárokat kell védeni. A másik pedig ott van a függetlenek helyzete.
Jakab úgy látja teljesen mindegy milyen szintű település, a kiadásokra csak alapszinten finanszírozza az állam. Szerinte nem szerencsés a független pozíció, mert nincs megfelelő kapcsolatrendszere, míg egy-egy pár esetében ez kiépített. Ehhez Őry hozzáfűzte, hogy az önkormányzatok életét az országnak kellene támogatni, hiszen adófizető lakosok.
A kisebbségek érdekében mindként pártnak fontos, hogy polgármesterjelöltjeik legyenek, akik támogatják és kiállnak a kisebbség érdekében. Az MKP elvárja jelöltjeitől, hogy amennyiben lehet, a jelölt írja magyarul a nevét, és vállalja azt, hogy mindent megtesznek a település kétnyelvűségéért. Az MKP jelöltje, nyilatkozzon és vállalja, hogy az önkormányzatot fejlessze. Őry Péter szerint a kétnyelvűség nem politikai kérdés, hanem alapvető jogi kérdés. "A hivatali nyelvhasználat kérdése egy lehetőség a polgár részére. Egy óriási hiány, hogy az állam részére nincs finanszírozva. A hivatali nyelvhasználattal az a baj, hogy sokan nem ismerik" – mutatott rá a Őry Péter.

A beszélgetés során elhangzott, hogy a nyár folyamán dől el és szeptember közepére lehet tudni, hogy egyes településeken milyen koalícióban indulnak majd a jelöltek. Az MKP-nál mindez a helyi szervezetek teljes hatáskörére tartozik. A Most-Híd részéről a helyi kluboknak nincs helyi jogalanyiságuk, a járási székhelyek mondják ki a végső szót.

Szó esett Kassa és Komárom esetéről is. A beszélgetés végén Őry elmondta, hogy szívügyének tekinti az automatikus kétnyelvű hivatali papírokat és azok használatát, de úgy gondolja, mindez összközösségi ügynek kell lennie. Fontosnak tartja, hogy ahol a település magyar többségű vagy megközelíti az 50 %-os arányt, ott fontos, hogy magyar polgármester kerüljön az élre. (fma)