Sikerülhet-e változtatni Európán? – tették fel a kérdést Csáky Pálnak (MKP) és Nagy Józsefnek (Most-Híd), az Európai Parlament képviselőinek a krasznahorkaváralján tartott nyári ifjúsági táborban.

A két hónappal az EP választások után sorra kerülő beszélgetés alkalmas terep volt arra, hogy a résztvevők mérlegeljék a választások eredményét, levonják a kampány tanulságait, és ismertessék az Európai Parlamenttel és annak a jövőben betöltött szerepével kapcsolatos nézeteiket.
Az Európai Unióban szövetségeseket kell találni. Idehaza azonban a helyhatósági választás közelharc lesz a lövészárokban, így a két párt viszonya méginkább romlani fog – állapították meg előljáróban a vitafórumon.

Nagy József kitért arra, hogy szívesebben működne együtt a szlovák politikusokkal a kisebbségek érdekében. Csáky Pál hangsúlyozta, hogy ő a szlovákiai magyarok érdekeit védi.
Arra a kérdésre, hogy mit tudnak tenni, hogy népszerűbbé váljon az EU a polgárok körében Nagy József kifejtette, hogy Európa munkáját kell láttatni. Olyan dolgokkal kell foglalkozni, ami érdekes, s el kell fogadtatni a médiával, hogy arról beszéljen.

Csáky Pál felvetette, hogy Európai szemmel címen vezethetnének hetente megjelenő rovatot a napi sajtóban vagy a Pátria rádióban, az sokat segíteni az Európai Unió népszerűsítésében. Mint mondta, nem azt az elvet szeretné követni, hogy aki eddig elment Brüsszelbe, az kikopott a politikából. A Petíciós Bizottság alelnöki posztja sok új feladatot ró rá, ami komoly kihívást jelent. Elmondta 1455 le nem zárt ügy van a Petíciós Bizottság előtt, amit meg kell vizsgálni. (fma)

Címkék: Csáky Pál ,