Martosi Szabadegyetem - Az Erdei előadóban megrendezett Kárpát-medencei kerekasztal résztvevője volt Berényi József (MKP), Kelemen Hunor (RMDSZ), Pásztor István (VMSZ), Brenzovics László (KMKSZ), valamint Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Wetzel Tamás kérdésére a Kárpát-medencei magyar politikai vezetők értékelték az elmúlt évet.

Brenzovics László elmondta, igen tragikomikus évet éltek át a kárpátaljai magyarok. Ugyan nemzetiség atrocitások nem érték az itt élő magyarságot, az elmúlt év hatalmi harcai érezhetőek voltak Kárpátalján. Ukrajna az elmúlt majd 25 évben nem tudott politikai és gazdasági stabilitást létrehozni, hatalmas ellentétek húzódnak az ország két területe, Nyugat és Kelet-Ukrajna között. „Az összmagyar szolidaritás megmutatkozott az elmúlt hónapokban” – summázta gondolatait a KMKSZ elnöke.

IFrame

Sikeres évet zárt a vajdasági magyarság, kezdte Pásztor István az Erdei előadótérben. jelentős előrelépésnek tartja, hogy Szerbiában elindultak az EU-csatlakozás tárgyalásai, ugyanakkor jelezte, gazdaságilag egyre rosszabb helyzetbe kerül az állam. Megjegyezte, három sikeres választás zajlott le az elmúlt egy évben, elégedettek az elért eredménnyel. „Az az érdekünk, hogy az asztalnál ülve a maximumot tudjuk kihozni a vajdasági magyarok számára. Közösségépítés szempontjából igen fontosak az elért eredmények” – hangzott el Martoson.
Erdély is igen változó évet élt meg az előző évben. Az alkotmánymódosító bizottság tagjaként elérték azt, hogy a nemzeti kisebbséget elfogadták államalkotó nemzetként, számolt be Kelemen Hunor. Kitért az előző román kormány nagyvonalú alkotmánymódosítási terveiről, melyek nem valósultak meg. Arányos képviseletet küldtek Brüsszelbe, ezt szintén nagy eredménynek tartja Kelemen Hunor. Kormányzati szerepvállalás legfőbb céljának a közösségi érdekképviseletet tartja az RMDSZ elnöke.

„Sok minden változott Szlovákiában, kiderült a Smer legyőzhető. Egy új formátumú jelenséggel, melyet Kiskának nevezhetünk” – kezdte Berényi József a kerekasztalnál. Államfő személye több kérdőjelet ad, mint választ a magyarok számára, ám látja jobb elnök lesz, mint az előző, jegyezte meg az MKP elnöke. Három sikeres választás által az elbizonytalanodás időszakának vége, mutatott rá az MKP választási sikerei. Legfőbb célként fogalmazta meg, hogy 2016-ban parlamentbe jusson az MKP.
„Jelentős különbség van a magyar párt és a magyarkodó pártok között, életveszélyes a szélsőségekhez való húzódás” – reflektált Pásztor István arra a kérdésre, miszerint fontos-e a magyar nemzetiségi pártok megléte a külhoni magyarság körében. Berényi az egyetlen járható útnak nevezte ezt a határon túli közösségek érdekében. Magyar pártok nélkülözhetetlenek az érdekképviselet megtartásában, emellett fontos a magyarországi támogatás is, jelezte Brenzovics László. „Két urat nem lehet egyszerre szolgálni.  A mai magyar nemzetpolitika is a nemzetiségi alapon formálódó magyar pártokat támogatja” – nyilatkozta Wenzel Tamás. A párbeszéd tekintetében előre kell lépni, partnerség és a gondolkodás összehangolása a következő négy év feladatai, tette hozzá a helyettes államtitkár.   (Felvidék.ma)