A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Budapesten, az Országházban tartotta meg A Kárpát-haza Fejlesztési Fórumot. A szakmai fórumon az intézet elnöke, Szász Jenő és munkatársai bemutatták a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030-at. A következő 15 évre szóló koncepció legfontosabb üzenete, hogy a nemzetpolitikai, kisebbségügyi stratégiák mellett itt az ideje a Kárpát-medence térségére kiható gazdaságfejlesztésnek, területfejlesztésnek, amely a stratégiai tervezés gerincét kell, hogy képezze. Tekintettel a foglalkoztatás, a vállalkozások és a fejlesztések területén tapasztalható, kedvezőnek nem mondható állapotra a térségünkben. A nemzetstratégia megvalósítása csakis jelentős anyagi ráfordítással valósítható meg, ennek hiányában az eddigi kedvezőtlen folyamatok látványosan felerősödhetnek. Ennek hiányában a 21. században zajló folyamatok vesztese lehet a Kárpát-medencében élő magyarság.

A rendezvény kezdetén a szakmai fórumon megjelenteket Jakab István, az Országgyűlés elnöke, a MAGOSZ elnöke köszöntötte. Köszöntőt mondott Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, a Fidesz alelnöke. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke felvázolta a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 alapvető célkitűzéseit. A magyar nemzetpolitika új irányvonalát Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára vázolta fel. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatói, Horkay Nándor és Molnár György előadásukban mutatták be a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció részleteit.

Az intézményesített Kárpát-medencei szintű együttműködések lehetőségeit Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Kovács Sándor, a Kárpát Régió Üzleti Hálózatának vezérigazgatója ecsetelték.

Majd következtek a beszámolók a külhöni magyar tervezési és fejlesztési folyamatokról. Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja gazdaságpolitikai alelnöke, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság alapító tagja felvázolta a néhány hete bemutatott Baross Gábor Terv, Dél-Szlovákia regionális gazdasági fejlesztési terve stratégiáját, a terv legfontosabb célkitűzéseit. Borbély Károly, Románia energiaügyi államtitkára nagy vonalakban vázolta fel az RMDSZ Erdély 2020 fejlesztési programját. Mátis Jenő, az EMNT gazdasági alelnöke számolt be a Mikó Imre Terv részleteiről. Geréb László, a MÜTF Oktatási Központ igazgatója mutatta be A székelyföldi lámpás emberi erőforrás fejlesztési programot. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vázolta fel a délvidéki gazdaságfejlesztési tervek sarkalatos pontjait. Nagy Imre egyetemi tanár Újvidékről beszámolt a gazdaságfejlesztési tervezésről Délvidéken. Pataki Gábor közgazdász mutatta be a készülő Edgán Ede Terv, Kárpátalja gazdaságfejlesztési stratégiai terve vázlatát.

A szakmai rendezvény zárszavát Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára tartotta meg. Zárszavában a stratégiai tervezés fontosságáról beszélt, kiemelve a Kárpát-medencében zajló stratégiai tervezés időszerűségét.

Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke

Címkék: Farkas Iván ,