Pécs Város Önkormányzata az idén negyedik alkalommal hirdette meg a Magyarok Kenyere Programot, amely a nemzeti összetartozás méltó jelképe lett az elmúlt három évben. A program az augusztus 20-ai ünnepségek egyik központi eseményévé nőtte ki magát.

Pécs város polgármestere, Páva Zsolt a korábbi évekhez hasonlóan az idén is az MKP-hoz fordult és a rendezvény új évadának sikeres megvalósítása érdekében kéri a felvidéki magyarság közreműködését, a búzaadományok felajánlását és eljuttatását Baranya megye központjába, ezzel is elősegítve a nemzeti összetartozás erősítését.

A polgármester elmondta, hogy a magyarok körében érződik a nagy tisztelet és szeretet a kezdeményezést iránt. Ezért is szeretnék a hagyományt tovább folytatni. Páva Zsolt hozzátette, hogy a magyarok kenyere üzenete továbbra is az összetartozás erősítése.

A pécsi augusztus 20-ai ünnepség keretei között megrendezett Magyarok Kenyere Ünnepén az összegyűjtött búzából megsütött pékáruk kerülnek a középpontba, a nemzet egységét, az összetartozást szimbolizálva.
Idén (mint, ahogyan már 2013-ban is) a Magyarok Kenyere programból adhatjuk az augusztus 20-ai Szent Jobb Körmenet kenyerét. Ezen kívül megsütik a pécsi ünnepségen megszentelésre kerülő nagy és kisebb kenyereket, illetve a több ezer cipót is. Utóbbiakat az augusztus 20-ai pécsi Magyarok Kenyere Ünnepén fogja árulni a Pécsi Jótékony Nőegylet. A befolyt összegből a Nekem Nincs Ebédem programot támogatják, mellyel segítik a rászoruló gyermekek étkezését.
A cipókból befolyt adományok karitatív célra fordításán túl, a megmaradt lisztet a dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlják fel.

A Magyar Közösség Pártja örömmel tesz eleget a felkérésnek, és csatlakozik a rendezvényhez. Ennek megfelelően arra kérjük a dél-szlovákiai gazdákat és mezőgazdasági vállalkozásokat, illetve önkormányzatokat, hogy az idei terméséből szimbolikus mennyiséget, 5-10 kilogrammnyi búzát juttassanak el legkésőbb 2014. július 31-ig a párt pozsonyi székházába (Magyar Közösség Pártja, Čajakova 8., Bratislava, 811 05), hogy a programot meghirdető önkormányzattal együttműködve, 2014. augusztus 1-jén el tudjuk juttatni adományukat Pécsre.
Adományozói készségüket és segítőszándékukat előre is köszönjük!

Őry Péter
MKP-alelnök

Címkék: Őry Péter ,