A Most-Híd dörgedelmes sajtónyilatkozatot bocsátott közre annak kapcsán, hogy miről is kellett volna az MKP-nak és annak elnökének tájékoztatnia Navracsics Tibort szlovákiai látogatása kapcsán. Valamint arról is, miért nem nyitott frontot Magyarország új külügyminisztere szlovák partnerével kisebbségi kérdésekben. Lám, lám, egy újabb látványos Most-Hidas politikai bukfenc. Évek óta hallgattuk a vegyes párt képviselőitől, hogy az MKP ne járjon Budapestre konzultálni, a magyar kormány ne avatkozzon bele a mi ügyeinkbe, mindent Pozsonyban kell intézni, és nem Budapesten. Láss csodát, most mégis mindent Budapestnek kellene elintéznie az MKP közbenjárásával.

Mi nem változtattunk a véleményünkön, mi továbbra is végezzük a dolgunkat. Ha kell, tájékoztatjuk nemcsak a magyar kormányt, hanem a nemzetközi közvéleményt is minden olyan kormánydöntésről, amely hátrányosan érinti a felvidéki magyarságot. Mi ezt folyamatosan tesszük, nemcsak egy miniszter látogatása kapcsán.

Navracsics Tibor, Magyarország új külügyminiszterének látogatása előtt is részt vettünk az asztalára tett témák összegzésében. A miniszter pozsonyi látogatása végállomásaként állt meg az MKP-ban, ahol tájékoztatott bennünket a tárgyalások folyamatáról, illetve eredményeiről. Tehát ezen a találkozón már nem a miniszter tájékoztatása volt a lényeg, hanem az MKP képviselőinek a tájékoztatása Navracsics Tibor által. Ami meg is történt. Ennek köszönhetően mi tudjuk, hogy mik azok az „érzékeny“ kérdések, amelyek felmerültek a tárgyalásokon. Ha a Most-Híd képviselőit ez érdekli, szívesen tájékoztatjuk őket is erről. Ehhez elég egy telefonhívás.

Ugyanakkor mi nem tapasztaljuk a Most-Híd részéről, hogy kihasználva parlamenti képviseletüket küzdenének az általuk felvázolt problémák megoldása érdekében. Nem tapasztaljuk, hogy ezen témáknak folyamatosan hangot adnának a parlamentben. Ott csöndben vannak, közben szidják a magyar kormányt és a parlamenten kívüli MKP-tól várják a megoldásokat. Erre legékesebb bizonyíték az is, hogy a Most-Híd elnöke tévévitái során egyetlen magyar témát sem nyit meg a kormány politikusaival. Utolsó példa erre a június 29-i vasárnapi vitája Robert Ficóval, amikor is beszéltek mindenről, csak pont azokról a magyarokat érintő kérdésekről nem, amit a Most-Híd a magyar kormányon és az MKP-n számon kér.

A Most-Híd politikusai arra kaptak mandátumot sok szlovákiai magyar választótól, hogy vállalják fel a magyar témák képviseletét. De nem teszik. Ezért erősödik az MKP, ezért bíznak egyre többen bennünk, mert tudják, ha az MKP bent lesz a szlovák parlamentben, akkor mi nem fogjuk elhallgatni ezeket a kérdéseket. Ez az, ami igazán zavarja Bugárékat, ezért születnek hasonló nyilatkozatok részükről. Lelkük rajta…

Berényi József, az MKP elnöke

Címkék: Berényi József ,