Szlovákiai hivatalos látogatása során az MKP pozsonyi székházát is felkereste Navracsics Tibor magyar külügyminiszter, aki a Berényi József vezette delegációval folytatott tárgyalást.

A tanácskozás után a külügyminiszter és az MKP elnöke sajtótájékoztatót tartottak.
Navracsics Tibor elmondta, hogy alapvető kötelességének tartja,  hogy a magyarság képviselőivel is találkozzon. „Az itt élő magyarság képviselőit arra kértem, hogy mondják el, hogy melyek azok a kérdések, melyek nehezítik a hétköznapi életüket, melyeket meg kell oldanunk a jövőben, hogy az itt élő magyarság élete könnyebb legyen. Eközben tudjuk, hogy sem Szlovákia, sem Magyarország nincs könnyű helyzetben, ezért különböző kormányzati döntések születnek a közpénzek optimális felhasználása érdekében. Ez esetekben különösen oda kell figyelni a nemzetiségekre, ellenkező esetben előfordulhat, hogy jó szándékú intézkedések a nemzetiségek számára hátrányosak lesznek.” – mondta a külügyminiszter.

Berényi József örömét fejezte ki, hogy folytatódott az a tradíció, miszerint a magyar kormány képviselője pozsonyi tárgyalása során felkeresi az MKP székházát is. „Ez nagyon fontos véleménycserére ad lehetőséget. A találkozásunkon megkérdeztük a miniszter urat a mai tárgyalásairól. Mint mondta, két területen is megnyitotta az érzékeny kérdések palettáját, mégpedig az állampolgársági kérdést, illetve a kulturális-oktatási területet." Berényi József szerint felül kellene vizsgálni és a megváltozott körülményekhez kellene igazítani a magyar-szlovák alapszerződést, amelynek megkötésére csaknem húsz éve került sor. Erre azért volna szükség, mert a megkötése óta eltelt időszakban - amely a helyi magyarság 110 ezres lélekszámcsökkenését hozta magával - megváltoztak a felvidéki magyarság megmaradásának alapfeltételei, s ma a közösségnek megmaradásához intézményi és pénzügyi keretei bővítésére van szüksége.

IFrame

Navracsics Tibor és Berényi József megbeszélésén a helyi magyar közösséget érintő aktuális problémákról is szó esett. Többek között arról, hogy a Szlovákiában működő magyar közművelődési szervezetek anyagi gondokkal küszködnek, minthogy nem kapnak elegendő támogatást a szlovák költségvetésből, és arról is, hogy a szlovák oktatásügyben zajló szerkezeti átalakítás sok esetben veszélybe sodorhatja az alacsony diáklétszámú falusi magyar iskolákat.

A megvitatott témák kapcsán és az aktuális gondokról szólva a tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány minden támogatást megad az MKP-nak és a felvidéki magyarság képviselőinek, hogy a szabályozások kialakításánál érvényesíthessék érdekeiket.

Az MKP részéről Farkas Iván, Őry Péter, Bárdos Gyula és Szigeti László elnökségi tagok is részt vettek a találkozón, valamint annak egy részére az MKP elnöke meghívta Pfundtner Edit parlamenti képviselőt is, hogy az találkozhasson a magyar külügyminiszterrel. (on, felvidek.ma)