Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar küldöttség május 15-én az MKP pozsonyi székházába látogatott, ahol az MKP elnökségével és EP-jelöltjeivel folytatott eszmecserét.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szlovákiai tartózkodásai során rendszerint ellátogat a Magyar Közösség Pártja székházába, illetve találkozik az MKP vezetőivel. Berényi József a találkozó után tájékoztatta a sajtó képviselőit a jó hangulatban lefolyt beszélgetésről. Elmondta: „A tárgyalás fő témája a szlovák-magyar kapcsolatok, a kisebbségi kérdések, az ukrajnai helyzet, az európai biztonságpolitika és gazdaságpolitika volt. Minket elsősorban a kormány prioritásai érdekeltek az elkövetkező négy évben a szlovákiai magyarsággal kapcsolatban. Orbán Viktor biztosított bennünket, hogy a nyitott kérdések napirendre fognak kerülni. Az elmúlt négy év inkább a bizalomépítésről szólt a két ország között, de most már a minket közvetlenül érintő kérdések érdemben is sorra fognak kerülni. Mi ezt természetesen üdvözöltük. Tájékoztattuk a miniszterelnök urat, hogy elkészült az autonómiakoncepciónk, amely magában foglalja a magyarság megmaradásának intézményi eszközei bővítésének igényét, és ebben egyetértettünk a magyar miniszterelnökkel.”

Berényi József bemutatta a magyar delegációnak az MKP EP-képviselőjelöltjeit, beszélt arról, hogy a listán főleg fiatalok szerepelnek. „A két közismert politikus mellett tehát a többség olyan fiatal, akik először szerepelnek jelöltként. Bízom benne, hogy ha most nem szereznek is mandátumot, itt maradnak közöttünk, és már ismert közéleti szereplőként a közeljövőben bele tudnak majd szólni a felvidéki magyar közéletbe” – szögezte le Berényi.

Képgalériánk itt tekinthető meg, a videó pedig itt látható.

Címkék: Orbán Viktor