A megyei és az államfőválasztás is megmutatta, hogy a Felvidéken van igény a magyar politizálásra, mert annak van támogatottsága és ereje, így azt uniós szinten is folytatni kell - jelentette ki Berényi József a Magyar Közösség Pártjának elnöke az MKP európai parlamenti kampányának nyitó rendezvényén szombaton Galántán.

A Változtass Európán! című rendezvényen Berényi József azt hangoztatta: a tavaly őszi - a magyar párt számára sikert hozó - megyei választások és az államfőválasztás - amelyen az MKP jelöltje, Bárdos Gyula öt százalék feletti eredményt ért el - megmutatta, hogy a Felvidéken van igény a magyar politizálásra, s így azt uniós szinten is folytatni kell. Rámutatott: rendkívül rossz helyzet állna elő, ha a felvidéki magyarságnak nem lenne saját képviselete az Európai Parlamentben (EP), mivel akkor a helyi közösségről, s annak gondjairól mások adnának hírt Európának.

Bauer Edit és Mészáros Alajos személyében az MKP-nak jelenleg két képviselője van Brüsszelben. Felmérések szerint a Szlovákiában május 24-én megrendezendő EP-választáson ismét legfeljebb két jelöltjük bejutására lehet számítani. Ugyanakkor a felvidéki magyar párt választási listáján - a Szlovákiára eső kvótának megfelelően - 13 jelöltet szerepel. A kampánynyitó rendezvényen mindegyikük bemutatkozott.

Az MKP jelöltlistáját Csáky Pál, az MKP volt elnöke, a párt jelenlegi elnökségi tagja vezeti. Csáky az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a közelgő választás fő kérdése, hogy milyen irányba fog fejlődni Európa, és hogy "megtanul-e végre odafigyelni" az őshonos kisebbségeire, valamint az is, hogy ebben a folyamatban ott lesz-e a felvidéki magyarság képviselete.

Az MKP EP-listáján második helyen szereplő Farkas Iván azt hangoztatta: legfőbb célja, hogy csökkenteni tudja a különbséget az "EU keménymagja" és a periféria között, úgy hogy Dél-Szlovákiát mihamarabb sikerüljön felzárkóztatni az unió átlagának, majd a "fejlett Európának" a szintjére.

Az MKP európai parlamenti képviselőjelöltjeinek részletes programját már áprilisban bemutatták, annak súlyponti témái között az Európai Unió kohéziós politikájának hangsúlyosabbá tétele, a leszakadó régiók felzárkóztatása és a kisebbségek védelmét célzó európai jogi normák erősítése szerepel. A hatályos szlovákiai szabályozás alapján az EP-választásokon jelölteket indító pártoknak legalább 5 százalékos támogatást kell szerezniük ahhoz, hogy jelöltjük vagy jelöltjeik bejussanak az EU döntéshozó testületébe.

A 29-es lista további jelöltjei: 3. Horony Ákos (Dunaszerdahely), 4. Domin István (Izsa), 5. Agócs Gergely (Királyrév), 6. Nagy Dávid (Kolta), 7. Klenovics Gábor (Szenc),  8. Gergely Papp Adrianna (Debrőd), 9. Foglár Gábor (Almágy), 10. Ilko Zoltán (Lelesz), 11. Ondová Reiter Flóra (Kassa), 12. Matuszny Katalin ( Pozsony), 13. Králik Róbert (Komárom).(mti)