Bauer Edit európai parlamenti képviselő meghívására 2014. április 14-17. között az Európai Parlament strasbourgi székhelye adott otthont a felvidéki ROVÁS alkotóközösség két művésze, Szabó Ottó festőművész és Kovács Oszkár fotóművész kiállításának.  Az esemény megnyitójára április 15-én a délutáni órákban került sor.

Az eseményt a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola mellett működő Csengettyű leánykórus egy kis csoportja nyitotta meg, ezt követően Köteles Ágota előadásában felcsendült Mécs László Alázat című verse. Ezt követően nyitóbeszédében Bauer Edit röviden méltatta a két gömöri művész alkotásait és röviden bemutatta életpályájukat.

Szabó Ottó elsősorban szakrális és monumentális műveiről ismert szlovákiai berkekben, szakrális munkái több felvidéki templomot díszítenek. Ezúttal, húsvét közeledtét is figyelembe véve, friss munkáit hozta magával, melyek saját bevallása szerint egy egyetemes gyónás töredékei. Becsülendő értékként a képviselő asszony külön kiemelte azt a személyes küldetéstudatot, melytől vezérelve Szabó Ottó alkotómunkája mellett tehetséggondozással is foglalkozik. A másik kiállító, Kovács Oszkár elsősorban természetfotósként vált ismertté és elismertté. Munkáit egyedi szemléletmód jellemzi, igyekszik bennük ötvözni a gyönyörű természetet és a pusztuló emberi értékeket. Fiatal kora ellenére bejárta a világot, sokat látott, tapasztalt, de mégsem az alaszkai gleccserek vagy a nevadai sivatag színvilágát hozta el a strasbourgi közönségnek, hanem szűkebb régiója - Gömör - képeit, színeit, fényeit. A megnyitón több mint 150 érdeklődő volt jelen, többek között néhány szlovákiai magyar újságíró és mintegy félszáz főből álló látogatócsoport, akik ugyancsak a képviselő asszony meghívására érkeztek Strasbourgba egész Dél-Szlovákia területéről.

A megnyitót követően rövid fogadásra került sor, mely során elzászi borokat kóstolhatott meg a népes vendégsereg.

A látogatás és kiállítás két szempontból is rendhagyó volt, a csoport ugyanis a jelenlegi európai parlamenti ciklus utolsó strasbourgi plenáris ülésén vehetett részt, és egyben Bauer Edit tízéves európai parlamenti munkájának utolsó csoportjaként látogatott el az elzászi városba.

Címkék: Bauer Edit , Kultúra