A TA3 hírtelevízió „Akkor így” (Tak takto) c. műsorának szerda esti stúdióvendége volt Berényi József. Az MKP elnöke a magyarországi választásokról, a magyar-szlovák kapcsolatokról és a szlovákiai aktuális politikai helyzetről mondott véleményt.

Államfőválasztások, az MKP helyzete

Egy friss hírrel kezdődött a beszélgetés. Arra a hírre, hogy a Polis ügynökség legutóbbi közvélemény-kutatása 6,5 százalékot mért a Magyar Közösség Pártjának (MKP), Berényi azt válaszolta, örült a hírnek, ám a preferencia-adatokat nem szabad sem túlértékelni, sem alábecsüli. „Nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választásokat” – mondta. Emlékeztetett arra, hogy a megyei választások, majd a köztársaságielnök-választás eredményei is azt mutatták, jó úton haladnak. „Köszönöm Bárdos Gyulának, hogy vállalta a jelöltséget az államfőválasztáson, fontos témákat vetett fel a különböző találkozókon, vitákban, és kitűnően helytállt” – tette hozzá.

Magyarországi országgyűlési választások, Orbán Viktor, Fidesz, Jobbik

A magyar választásokra áttérve felvetődött a kérdés, miért sikeres tartósan a magyar választók körében a Fidesz, és annak vezetője, Orbán Viktor? Norbert Dolinský műsorvezető szélsőséges és ultranacionalista pártnak minősítette a Jobbikot, az egyedüli magyarországi pártot, mely Szlovákia területén is folytatott kampánytevékenységet. Róluk is kikérte az MKP elnökének a véleményét.

„Magyarországon az emberek tuják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya milyen állapotban vette át az ország irányítását 2010-ben. Az országot mély gazdasági válság sújtotta, illetve a csőd veszélye fenyegette. A visszaút sikeres volt, és ez Orbán Viktor kormányának nagy győzelme” – mondta Berényi József. A rezsicsökkentést, az energiaárak csökkenését politikai értelemben zseniális húzásnak nevezte. A Fidesznek bizonyos mértékben az is kedvez a mostani választásokon, hogy az ellenzék gyenge, nincs egyértelmű vezetője, így akár még az is előfordulhat, ami az Európai Unióban eddig sosem, hogy egy párt egymás után kétszer alkotmányos többséget szerezzen a választásokon. Minden bizonnyal Orbán Viktor népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy bátran szembehelyezkedett az EU bürokratáival.

Ami a Jobbikot illeti, Berényi József szerint látni kell, hogy politizálásuk során nevén nevezik a problémákat, kulcskérdéseket feszegetnek, más dolog az, hogy azokra nem adnak jó, megvalósítható megoldást. Szlovákiai kampányuk a Szlovák Nemzeti Párt reakciójának köszönhetően került a médiákba. „Mi nem működünk együtt a Jobbikkal, de tudatosítanunk kell, hogy demokráciában és nyitott Európában élünk. Nem mehetünk vissza 1989 elé, így a Jobbikra nézve is csak demokratikus módszerek alkalmazhatók. A megoldás az lehet, hogy normális alternatívat kell kínálni velük szemben” – vélte Berényi József. Úgy látja, Szlovákiában is fennáll annak a veszélye, hogy 2016-ban Kotleba pártja akár a parlamentbe kerüljön, miután a nagyon érzékeny romaproblémákra nem találtak hatékony megoldást.

Szlovákiai közélet, MKP, Most-Híd, Andrej Kiska

Szövetséges vagy ellenfél az MKP számára a Most-Híd? – tette fel a kérdést a műsorvezető. Berényi elmondta, kapcsolatuk nem jó, ezt mutatja az is, hogy a Most-Híd a köztársaságielnök-választáson nem támogatta Bárdos Gyulát. Emlékeztetett arra is, hogy már a megyei választások után Bugár Béla pártelnök fizetett politikai hirdetésben támadta az MKP-t, és hasonlóan viselkedett most, az államfőválasztás után is. „Én csak reagálok ezekre” – mondta. A műsorvezető konkrét példaként említette a Bugár által felvetett alsószeli idősek otthonának kapott kormánysegítséget, mely mögött Bugár a Smerrel való együttműködést akart láttatni.  Berényi József rámutatott, képtelenség ezt az államfőválasztással egybemosni. Mint ismeretes, Bugár rögtön a köztársaságielnök-választást értékelő sajtótájékoztatóján jött elő ezzel. Berényi nyomatékosította, hogy az alsószeli otthonban élő  mintegy 60 ember sorsát érintő döntés még november 8-án született (hasonlóan, mint további 7-8 településen), érthetetlen, hogy ezt a „kollégák” összemossák az elnökválasztással. Minden bizonnyal el akarják terelni a figyelmet belső gondjaikról, például Andrej Hrnčiar távozásáról a Most-Hídból.

Berényi József Andrej Kiska választási sikerének okát a magyarok körében abban is látja, hogy a választók meg akarták büntetni Robert Ficót, főleg az első kormányzása idején elkövetett magyarellenes lépései miatt. A Magyar Közösség Pártjának elnöke most is felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt két évtizedben 110 ezerrel csökkent a Szlovákiában élő magyarok száma. Az MKP érdeklődve várja, hogy az új államfő erről milyen álláspontra helyezkedik. Az MKP elnöke úgy gondolja, Andrej Kiska sajtótájékoztatójára Procházka és Kňažko mellett Bárdos Gyulát is meghívhatta volna. „Gratulálunk Andrej Kiskának megválasztásához. Készen állunk a találkozásra. Az MKP prioritásai változatlanok, a szlovákiai magyarság helyzetének javítása, regionális pártként pedig Dél-Szlovákia gazdasági helyzetének javítsa” – mondta Berényi József. (on)

IFrame

Címkék: Berényi József ,