Berényi József MKP-elnök az Új Szó napilapnak nyilatkozva elmondta, határozottan elutasítja Robert Fico támogatását. Andrej Kiska esetleges támogatásáról az elnökség dönt, nem kizárt, hogy csak a jövő héten.

Kiska kijelentette, hogy minden polgár elnöke akar lenni, beleértve a magyar kisebbség tagjait is. „Ivan Gašparovič is megtette ezt annak idején, amikor Vladimír Mečiarral szemben kampányolt. Tehát ez nem egy meglepő bejelentés, amely számomra határozott véleményformálásra adna lehetőséget” – mondta az MKP elnöke.

Berényi József minimum két dolgot akarna Kiskától: az egyik, hogy mit tud felvállalni a kisebbségi minimum dokumentumból, amelyet a Most-Híddal és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalával írtak alá, illetve mi a véleménye a szlovákiai magyarságnak az elmúlt két évtizedben tapasztalt száztízezres fogyásáról.
„Érdekelne, hogyan reagál minderre. Mond-e ezzel kapcsolatban bármit a szlovák társadalom felé. Ha nem mond, akkor egyetért például a létszámcsökkenéssel. Nem értem, minek gyártunk olyan dokumentumokat, mint a kisebbségi minimum, ha ilyen helyzetben nem tudjuk felhasználni az ott leírt témákat” – mondta az Új Szónak Berényi József. Szerinte az államfő témákat vethet fel a társadalomban, közösségeket emelhet fel és nyomhat víz alá, megoldásokat javasolhat, és jelentős mértékben befolyásolhatja a szlovák társadalmat, amely elutasítóan viselkedik a magyar kisebbség igényeivel szemben. (...)