A Magyar Közösség Pártja sikeresnek tartja Bárdos Gyula szereplését a köztársaságielnök-választás első fordulójában. A másik fordulóban olyan jelöltet tud támogatni, aki a magyar szavazatokért felvállal valamit szülőföldünkön magyarként való megmaradásunk érdekében.

Az eredmények megismerését követően Bárdos Gyula a pártelnökkel, Berényi Józseffel a választások éjszakáján közös sajtótájékoztatót tartottak az MKP-székházában.

Először is köszönöm mindenkinek, aki részt vett a választáson, és külön köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik rám adták a voksukat - kezdte éjszakai sajtótájékoztatóját Bárdos Gyula.  Hozzátette: "Nem voltam, és nem voltunk könnyű helyzetben, nagyon komoly volt az ellenszél. Sokszor olyan dolgokkal kellett megküzdenünk, melyekre nem számítottunk. Voltak esetek, hogy meghívásokat kaptam különböző beszélgetésekre, ám azokat az utolsó pillanatban lemondták. A másik pártnak a vezetősége pedig úgy döntött, hogy mást támogat. Ettől függetlenül sikernek tartom, hogy az ellenszélben elértük, egy kicsit meg is haladtuk az 5 százalékot. Ezzel egy lélektani határt léptünk át.”

Mi lesz tovább?
- Továbbra is a közösséget kívánom képviselni. Köszönöm a Magyar Közösség Pártjának a támogatását, de ugyanakkor köszönöm ezt a Csemadoknak és a többi civil szervezetnek is. Köztük azon fiatalok támogatását is, akik kreatív ötleteikkel is hozzájárultak a kitűzött cél eléréséhez. Ez az időszak rengeteget adott nekem. A mai nap számomra egy ajándék, nem csak azért, mert születésnapom van.
A második kör elé milyen elvárásokkal tekintenek?
- Meg kell várnunk, hogy a második körbe jutott, magát demokratának nevező jelölt mivel áll elő. Látjuk azt is, hogy ki végzett a harmadik helyen, illetve a negyedik helyen. Én végül az ötödik helyet szereztem meg, az nem érdekel, hogy kit előztem meg. Nem azért indultam, hogy valakit legyőzzek, hanem egy jó ügy szolgálatáért. Közösségünk számára úgy gondolom, hogy ez a kezdet jó, lehetőséget ad arra, hogy megtaláljuk az egymáshoz vezető utat. Olyan megoldásokat kell találnunk, amely nem egy pártnak, nem egy csoportnak, hanem a közösségnek fontos. Ezt hallottam az emberektől a választás előtti időszakban, sürgették, hogy a fontos kérdésekben közös nevezőre jussunk. Ez nem azt jelenti, hogy pártokat össze kell „grundolni”, hanem azt, hogy a fontos eseményeknél úgy kell bölcsen cselekednünk, a szavazók bizalmát megszereznünk, hogy a közösség szempontjait tekintjük elsődlegesnek. Fontos volna, hogy a következő parlamenti választásokon már egyetlen szavazat se vesszen kárba. A felvidéki magyar közösség számára nincs más út. Meg kell találnunk a párbeszédet a többséggel is, de ehhez előbb a magunk soraiban kell rendet teremtenünk. Tudatosítanunk kell, hogy ahhoz, hogy szülőföldünkön magyarokként megmaradhassunk, erre szükség van. Tudom, nehéz ezzel szembesülni, de a tények ezt mutatják. Sajnálom, hogy az államfőválasztás lehetőségét teljes mértékben nem aknáztuk ki, de látok lehetőséget egy új kezdésre.
Mivel magyarázható az alacsony részvétel?
- Ezt nézve őszintén ki kell mondanunk, hogy nagyobb a baj, mint ahogy azt sokan gondolják, gondolták. Az alacsony részvétel is mutatja, hogy a szellemi kondíciónk a közösség szempontjából rossz. Azokban a régiókban, ahol a magyarság tömbben él, szintén alacsony volt a részvétel. Ez is mutatja, hogy mindenkinek a közösségi érdekre kellene összpontosítania, nem pedig pártérdekekre. Az, ha nem tudjuk kellőképpen mozgósítani az embereket, az nem jelenti azt, hogy az emberekben van a hiba! Minden bizonnyal a hiba a politikumban van! Rengeteg a feladat, a munka, ezt folytatni szeretném, a lecke fel van adva!

Berényi József, az MKP elnöke Bárdos Gyula eredményét sikerként értékelte. „Köszönöm Bárdos Gyulának, hogy elvállalta ezt a nehéz feladatot. Arra vállalkozott, hogy először legyen saját magyar államfőjelöltünk, és ez nem volt egy egyszerű feladat. De Bárdos Gyula ezt nagyon jól megoldotta. Az eredménnyel célunkat elértük, fontos témák kerültek a szlovákiai politika színterébe. A többi jelölt ezeket – mint macska a forró kását – kerülte" - mondta.
Második kör?
- Innentől kezdve igazán izgalmas kérdés ez. A jelenlegi fázisban még nem tudjuk kinyilvánítani támogatásunkat egyik jelöltnek sem. Be kell fejeznünk azt a politikát, hogy mi mentjük meg a szlovákiai demokráciát, közben pedig 110 ezre a fogyásunk! Olyan jelöltet tudunk támogatni, aki konkrétan felvállal valamit megmaradásunk ügyéből! Az olyan kifejezések, mint pl. szlovák-magyar megbékélés, barátság egy civilizált országban természetesnek kell lenniük, ezek nem politikai program. Kérjük a szlovákiai magyarokat, tudatosítsák, attól, hogy Szlovákia valamelyik jelölt által demokratikus országnak tűnk, az megmaradásunkat még nem biztosítja. Aki számára fontos a nemzeti identitás megőrzése, az "ingyen" ne adja a szavazatát! Abban a helyzetben vagyunk, hogy valamelyik szlovák jelölttől kikényszeríthetjük, hogy szavazatainkért valamit adjanak. Legalább a Magyar Közösség Pártja, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Most-Híd által aláírt dokumentum valamely pontját fel kell vállalnia szavazatunkért. Ha mindig "ingyen" adjuk a szavazatainkat, ők sem érzik majd, hogy valami konkrétumot is tenniük kellene értünk. Amíg ennek a pártnak az elnöke vagyok, nem elég, hogy csak azért támogassunk valakit, mert az Robert Ficóval szemben harcol, és ezt néhány demokratikus ember elvárja tőlünk. Nem az a kiindulópont, hanem az, hogy melyik jelölt hajlandó valamit értünk tenni?! Robert Ficóról tudjuk kicsoda, nagy reményeink vele szemben nincsenek, de Andrej Kiskát nem ismerjük. Ha azt akarja, hogy támogassuk, valljon színt!
Van erre esély, abból kiindulva, hogy Szlovákiában 8-9 százalék a magyarok aránya, és most több mint 5 százaléknyian szavaztak jelöltünkre, Bárdos Gyulára, azt jelenti, hogy a magyarok többsége elfogadta ezt az üzenetet. (on)

Címkék: Bárdos Gyula ,