Beigazolódni látszanak azok a félelmeim, melyek az őszi megyei önkormányzati választásokkal kapcsolatban, főleg a Nyitra megyei ún. nagy szlovák koalíció szétesésével, illetve megmaradásával függnek össze. Járt utat a járatlanért el ne hagyj! — vallják a szlovák koalíció megyei politikusai.

Valószínű, hogy a HZDS-sel már nem számolnak, de így is a SMER, a KDH, az SDKÚ trió egyértelműen a győztes koalíció lehet. Hiába papoltak az ún. népi platform pártelnökei a fővárosban az egységes, közös fellépésről, a KDH és az SDKÚ Nyitra megyei vezetői fittyet hányva a pártelnökök szavaira, másképpen döntöttek. Győzött az egyéni és csoportérdek, valamint a közös ellenség, a magyarok elleni összefogás. A legnagyobb pofont a MOST-HÍD kapta, akik naivan azt gondolták, elég hangoztatni, hogy ők az együttműködés pártja, s a partnerek ettől mindjárt hasra esnek. Az együttműködéshez viszont mindig két vagy több fél kell. Ahogyan nem sikerült az MKP-ra, úgy a KDH-ra és az SDKÚ-ra sem tudták  Bugárék rákényszeríteni akaratukat - kosarat kaptak.

Értelemszerűen felmerül a kérdés, hogyan tovább a legmagyarabb megyében, hisz az idő múlik, s egyre nehezebben körvonalazódik a megoldás. Egy alapvető, de rendkívül fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet. A megyében az MKP-nak nem a MOST-HÍD, s a MOST-HÍD-nak nem az MKP a legnagyobb ellenfele, hanem mindkettőnek az újabb győzelemre éhes, a megyei hatalom ismételt megszerzésére készülő nagy szlovák koalíció. Jó lenne, ha ezt mindnyájan tudatosítanánk, s félretennénk minden eddigi vélt vagy valós kölcsönös sérelmet. Legfőbb ideje, hogy munkánkat arra összpontosítsuk, mit lehet kezdeni a szlovák koalíció ellenében. Valami hasonló összefogásra lenne szükség, mint a 90-es évek végén Mečiar kormányának megdöntésekor. Nyitra megyében harcunkat valószínűleg nem tudjuk győzelemre vinni, de nem mindegy, hogy a regionális parlamentben a nagy szlovák koalícióval szemben 10-15 vagy 20-25 képviselő ül-e. A tisztességes eredmény elérése érdekében többpárti összefogásra van szükség. Itt az ideje, hogy az MKP és MOST-HÍD közt ne arról szóljanak a tárgyalások, hogy csak koalíció étezhet, és csak akkor van együttműködés, ha az összes választókörzetben, azaz az egész megyében megegyezünk, hanem kapjanak mandátumot a járások, és ahogy tudnak, egyezzenek meg.

Igen, az egyezség célja a mandátumszerzés maximalizálása. Ki kell bővíteni a tárgyalásokat további politikai pártokkal, akár az SAS-sel, vagy a NOVÁ-val. Gondoljunk csak bele, mi lett volna a tavaly március 10-ei parlamenti választások eredménye, ha a MOST-HÍD nem diktált volna, hanem tisztességesen megegyezett volna az MKP-val, s úgy az MKP 4,28 százaléka a jelenlegi ellenzéket erősítette volna. Most is minden szavazatra szükségünk lesz. Ha okosak leszünk, akkor valószínű, hogy a párkányi, komáromi, s talán a vágsellyei körzetekben a szlovák pártok bevonása nélkül is megszerezhetné a két párt (MKP és MOST-HÍD) a 3+8+4, azaz 15 mandátumot. Az SAS, a NOVA, vagy akár népszerű függetlenek bevonása elsősorban az érsekújvári és lévai körzetekben segíthetne, ahol a szlovák koalíció erős és népes bázissal rendelkezik. Egy jó kampánnyal, azt sugallva, hogy a pártok kölcsönösen támogassák meg, karikázzák egymás jelöltjeit, az átlagosnál magasabb részvételi aránnyal az említett két választási körzetben az MKP, a MOST-HÍD, az SAS, a NOVA jelöltjei és a függetlenek körzetenként akár 2-3 mandátumot is szerezhetnének. Tudom, sokan azt mondják erre, hogy a szlovák választópolgár sohase fog magyar jelöltre szavazni. Igaz, van ebben valami, de ha soha nem próbáljuk meg az efféle együttműködést, akkor Nyitra megyében örökké a „futottak még” kategóriában leszünk epizódszereplők. Az is egy lehetőség, hogy nem keresünk társakat, szövetségeseket, csakhogy akkor biztos a vereség. A lévai és érsekújvári körzetekben sajnos még az MKP -- MOST-HÍD összefogás is kevés a mandátumszerzéshez. Ha ehhez a nyitrai, tapolcsányi vagy aranyosmaróti körzetekben valamilyen óriási szerencsével a nagy koalíción kívüli szlovák pártok 1-2 mandátumot szereznének, ez már összességében akár 20-22 mandátumot is jelenthetne a szlovák koalícióval szemben. Természetesen az ilyen ellenzék csak akkor lenne működőképes, ha a választások után a pártok együttműködési szerződést írnának alá.

Fogytán az időnk. Jön a húsvét, majd kezdődnek az MKP járási konferenciái, azt követően pedig a kerületi tanácsok ülései. Rövidesen dönteni kell a megyei választásokon való indulás módjáról, nem csak Nyitra megyében, hanem mindenhol. Az indulatok, érzelmek és az értelem harcából szülessenek bölcs, javunkat szolgáló döntések.

Szigeti László, az MKP OT elnöke

Címkék: Szigeti László ,