2013. március 26-án a legbefolyásosabb európai pártcsalád, az Európai Néppárt legfőbb döntéshozó testülete határozatban ítélte el Robert Fico szlovák kormányfő közelmúltban tett kisebbségellenes kijelentéseit.

A határozat szerint: „Az Európai Néppárt sajnálattal veszi tudomásul, hogy Fico miniszterelnök mindmáig nem talált magában elég bátorságot ahhoz, hogy bocsánatot kérjen szavaiért.

Az Európai Néppárt nyugtalanságának ad hangot Fico miniszterelnök kisebbségellenes, idegengyűlölő és a szélsőségesen nacionalista politika iránti folytatódó vonzalma kapcsán, ahogy erről a 2006-2010 közötti időszakban is tanúságot tett a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párttal való közös kormányzással.

Az Európai Néppárt határozottan elítél minden olyan kísérletet, amely a gazdasági problémákkal megbirkózni képtelenségről a kisebbségek kárára próbálja meg elterelni a figyelmet.

Az Európai Néppárt ismét megerősíti a párt stratégiai dokumentumában lefektetett meggyőződését, miszerint az Európai Unió képes fokozatosan kifejleszteni kötelező jogi erővel rendelkező, a kisebbségekhez tartozó személyek és kisebbségi közösségek védelmét szolgáló közösségi standardokat és normákat, ugyanakkor támogatja a kisebbségekhez tartozó személyek és kisebbségi csoportok védelmére irányuló pozitív intézkedések és politikai eszközök megvalósítását.”

Az MKP által beterjesztett határozati javaslatot a Néppárt egyöntetűen, változtatások nélkül fogadta el brüsszeli ülésén, ahol Csáky Pál és Mészáros Alajos képviselték az MKP-t.
Robert Fico február végén Túrócszentmártonban, a Matica slovenská kulturális szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmával tartott ünnepségen így fogalmazott: “Mi a független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem legfőképpen a szlovák államalkotó nemzet számára. (...) Divatos szokássá vált, hogy a Szlovákiában élő kisebbségektől főleg csak követeléseket tapasztalunk, de semmiféle elkötelezettséget az állam iránt. Inkább kéregetve nyújtják a kezüket, a polgári erényeket viszont minimálisan gyakorolják.”

Csáky Pál,
az MKP OE tagja
Pozsony, 2013. március 27.

Címkék: Csáky Pál ,