A nagy fejedelem, II. Rákóczi Ferenc születésének 337. évfordulója alkalmából 2013. március 24-én ünnepi megemlékezést tartottak Borsiban, a fejedelem szülőfalujában.
A rendezvény szervezői a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás, a helyi önkormányzat, az MKP Borsi Helyi Szervezete, valamint a Csemadok helyi választmánya voltak. Az ebben az időszakban szokatlanul hideg és szeles időjárás ellenére a borsi kultúrház megtelt a  fejedelem előtt kegyeletüket leróni kívánókkal, akik a Felvidékről, Magyarországról, Kárpátaljáról és Erdélyből érkeztek. Fejet hajtottak képmása előtt, amely a koszorúzás idejére a talapzaton jelképesen helyettesítette a néhány héttel ezelőtt ellopott, majd feldarabolt mellszobrot. A mellszobor helyreállításáig – melyre az ünnepség alatt is folyt az adománygyűjtés – az üres talapzatnál az emberek továbbra is fejet hajtanak a fejedelem nagysága előtt.
Az ünnepség háziasszonya Szuperák Mária, az MKP Országos Elnökségének tagja és az MKP Tőketerebesi Járási Elnökségének elnöke volt.

A program a vajai Rákóczi Tárogató Egyesületből Nagy Csaba előadásában Kurucz nóta - tárogató zenéjével indult, majd már többéves tradícióként a Hírlövés után a bejelentés következett, hogy fiú született - Mezősi László előadásában. A nemzeti himnuszok után az ünnepi köszöntők hangzottak el. Kovács Mária polgármester asszony köszöntője után Laczkó Lajos, a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke méltatta az ünnepet, és külön köszönetet mondott Berényi Józsefnek, a Magyar Közösség Pártja elnökének Áder Jánosnál, Magyarország köztársasági elnökénél való közbenjárásáért a borsi Rákóczi-kastély felújításának ügyében; Áder János nemrégiben jelentette be, hogy a Rákóczi-kastély egy szlovák-magyar közös megállapodás értelmében 3 éven belül, Rákóczi születésének 340. évfordulójára felújításra kerül. Köszönetet mondott Szamosvölgyi Péternek, Sátoraljaújhely polgármesterének, hogy ezekben a nehéz napokban támogatta és segítette őket, és az ő kezdeményezésének köszönhetően elindult az adománygyűjtés a  mellszobor megmentéséért, felújításáért. Elmondta, hogy a gyűjtés sikeresnek bizonyult, így a remény, hogy a szobrot sikerül restaurálni, valóra válhat.
Erdélyi barátaik átadták a borsiaknak a székely zászlót, ezt követően elhangzott a székely himnusz. Majd csendes és méltóságteljes felvonulás után a jelképes emlékmű talapzatánál elhelyezték a kegyelet virágait. A koszorúzáson részt vett Magyarország kassai főkonzulja, Czimbalmosné Molnár Éva is. /am/

Címkék: Borsi,