Berényi József, a Magyar Koalíció Pártja elnöke szolidaritásáról biztosította a Marosvásárhelyen vasárnap, 2013. március 10-én sorra kerülő nagygyűlés résztvevőit.

„Régóta tudjuk, hogy a kárpát-medencei magyar közösségek sorsa azonos. A felvidéki magyar közösség 2001-ben már elszenvedte az ország új területi felosztását. Az akkor kialakított megyerendszer egyik fő célja az volt, hogy sehol se legyen magyar megye, egyik megyében se tudjon a magyar közösség irányító szerepbe kerülni. A terv sikerült, az azóta eltelt időszakban az asszimilációs folyamat és az elvándorlás felgyorsult. Ma 110 ezerrel vagyunk kevesebben, mint 1991-ben. Félmilliós közösségünk szempontjából ez a fogyás drámai. Ma mindenki tudatosítja, hogy a magyar közösségek szerte a Kárpát-medencében csak akkor tudnak fennmaradni, ha megmaradásunkat érintő ügyeinket saját kezünkbe tudjuk venni. A különféle önkormányzatiság, illetve autonómiamodellek kiépítése nélkül Szlovákiában a magyarság megszűnésre ítéltetett. Össze kell tehát fognunk, s támogatni egymást mindabban, ami megmaradásunkat és gyarapodásunkat segíti. Ezért vállalunk szolidaritást a marosvásárhelyi nagygyűléssel. Ha szimbolikusan is, de felvállaljuk az Önök célkitűzéseit, hiszen a problémák mellett a megoldások is közösek.

Sok sikert, kitartást és erőt kívánok közös küzdelmükhöz” – áll a levélben, amelyet a nagygyűlés szervezőinek küldött az MKP elnöke.

Az MKP sajtóosztálya

Pozsony, 2013. március 8.