Dunaszerdehelyen - civil szervezetek kérésének is eleget téve - a városházára kitűzték a székely zászlót. A rendezvényen Hájos Zoltán polgármester meghívására Berényi József MKP-elnök is részt vett.

Hájos Zoltán beszédében hangsúlyozta a szolidaritás kifejezésének fontosságát. Elmondta, hogy a Magyar Megmaradásért polgári társulás, majd a Via Nova Ifjúsági Csoport és a Pázmaneum Társulás már két héttel ezelőtt azzal az igénnyel fordultak hozzá, hogy Dunaszerdahelyen is tűzzék ki a székely zászlót. Sajnálja, hogy az önkormányzat ebben a kérdésben nem határozott.

A polgármester, a civil szervezetek képviselői, és a Magyar Közösség Pártjának elnöke közösen tűzte ki a városháza tornyára a székely lobogót. Hájos elmondta, hogy a rendezvényre meghívta Bugár Bélát, a Most-Híd elnökét is, aki azonban kimentette magát azzal, hogy más elfoglaltsága van. A rendezvényen a székely himnuszt is elénekelték. „A himnuszok eléneklésével is kifejeztük a sorsközösséget a Székelyföldön élő emberekkel.  Székelyudvarhely pedig az egyik testvérvárosunk. A zászló kihelyezésével természetesen nem oldjuk meg a problémákat, de közös érdekünk, hogy egymást segítsük és cselekedjünk az összmagyarság ügyeiért. Az, hogy kihelyeztük a zászlót, gyakorlatilag ezt szimbolizálja” – mondta Hájos Zoltán, aki azt is elárulta, hogy a székely zászlónak szerepe lesz a március 15-i városi ünnepségeken is.

Berényi József szerint jó lett volna, ha Dunaszerdahely önkormányzata is döntött volna a zászló kihelyezéséről. A sajtónak nyilatkozva elmondta: „Fontos, hogy szolidaritást vállaljunk a további határon túl élő magyar közösségekkel. Nekünk is jól esett, amikor például a nyelvtörvény ügyében Erdélyben is aláírásokat gyűjtöttek, anélkül, hogy erre kértük volna őket. Jól esett még akkor is, ha jogi értelemben nem volt jelentősége. Az ilyen szimbolikus megnyilvánulásokat nem lehet különválasztani a város vagy a térségünk gazdasági fejlődésétől sem, ezek a kérdések összefüggnek. Ha a kormány azt látná, hogy még a magyar ügyekben sem tudunk helytállni, akkor az állami támogatások során is még inkább kedvezőtlenebb helyzetbe hozná régióinkat. Hiba lenne azt hinnünk, hogy a magyar ügyek feladása kedvez a város fejlődének, nem így van, hanem pontosan ellenkezőleg. Önbecsülésünk megőrzése pozitív irányba kihat a regionális fejlődésre is!”.  (Felvidék.ma)