Szlovákia népszerűsítése és az ország láttatása szempontjából jó hír volt annak idején, hogy Kassa városa nyerte el 2013-ra az Európa Kulturális Fővárosa címet. A brüsszeli elbírálás kritériumai kemények, hisz az egyik legfontosabb elvárás a multikulturalizmus jelenléte, múltban és napjainkban egyaránt. Igaz, hogy Kassára inkább a múltban volt jellemző a tipikus többnemzetiségű jelző, de a csaknem 9 ezres magyar, jóval kisebb német és maroknyi lengyel közösségeivel még mindig rászolgál erre a jelzőre. Nem beszélve a város szélesebb környezetében élő magyar, rutén és német kisebbségekről. A pályázat elbírálásánál jól jöttek ezek az adottságok és természetesen Márai Kassához való kötődése is.

Érdekes és tanulságos, hogy néhány évvel a megtisztelő kulturális fővárosi cím elnyerése után, amikor a minap a szervezőbizottság a január 19-én induló rendezvénysorozat programjáról tájékoztatott, mintha a fenti sorokban leírt adottságokról megfeledkezett volna. Igaz, hogy lesznek magyar vonatkozású programok, ezek viszont Kassa és Miskolc testvérvárosi státuszára épülve elsősorban a magyarországi kultúrcsoportok bemutatkozását szolgálják. Nagyon örülünk annak, hogy egy tucatnyi magyarországi kultúrcsoport mutathatja be és népszerűsítheti majd kultúránkat. Mégis úgy gondoljuk, hogy nem szabadna kihagyni a helyi magyar kultúra képviselőit sem. A lehetőség adott Kassa városában és a régióban is. Nem csak a Csemadokra és a Thália Színházra gondolunk, hanem egyéb a régióban több éves, évtizedes múlttal rendelkező, neves magyar kulturális csoportokra. A probléma fő okai az SzK Kulturális Minisztériuma bíráló bizottságában keresendők. Több kulturális csoportunk pályázatát elutasították, néhányan viszont a megpályázott összeg alig 5%-át nyerték el, melyből nem lehetett megvalósítani a tervezett elképzelést. Több mint 3 millió euró fölött rendelkezik Maďarič tárcája az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 program keretén belül.

Ha néhány évvel ezelőtt a cím elnyerésénél előnyös volt kérkedni Kassa és környékének multikulturális jellegével és Márai Sándorral, akkor adjanak a szervezők és a kulturális minisztérium lehetőséget az autentikus helyi és környékbeli magyar kulturális csoportok szerepelésének is.

Szigeti László, az MKP OT elnöke