Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután hivatalában fogadta Berényi Józsefet, a Magyar Közösség Pártja elnökét. A találkozónak Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteki budapesti látogatása is aktualitást adott.
Berényi József tájékoztatta Orbán Viktort az állampolgársági ügy legújabb szlovákiai fejleményeiről, arról, hogy a szlovák belügyminisztérium olyan törvénymódosítást készít elő, mely továbbra sem teszi lehetővé, hogy a felvidéki magyarok szabadon, szankciók nélkül felvegyék a magyar állampolgárságot. A javaslat az MKP elnökének elmondása szerint kettős mércét alkalmaz, mert amit Szlovákia a saját, külföldön élő nemzettársainak megengedne, azt – azonos feltételek mellett – nem hajlandó biztosítani a szlovákiai magyaroknak.
A magyar miniszterelnök és az MKP elnöke áttekintette az anyaországi segítségnyújtás rendszerét, és a jövő évi felvidéki támogatások alapelveit.
Berényi József elmondta Orbán Viktornak, hogy a 2014-es szlovákiai államfőválasztáson nem magyar elnökjelöltet csak abban az esetben tudnak támogatni, ha az felvállalja az MKP által is aláírt, a szlovákiai magyarság megmaradásáról szóló közös dokumentumot. Amennyiben ilyen jelölt nem lesz, az MKP saját jelöltet indít az elnökválasztáson.
Orbán Viktor és Berényi József emellett a nyitott magyar-szlovák államközi kérdésekről is eszmét cserélt, például a bősi vízierőmű ügyéről - olvasható Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közleményében.
orbanviktor.hu, fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely