Amikor tavaly július elején az MKP nevében értékeltem a nemzetiségi kultúrák támogatására szánt pénzcsomag elosztását, több megalapozott bírálat mellett a döntési folyamat lassúsága és a támogatások késői folyósítása ellen is kifogást emeltem. Igaz, hogy akkor már június végére meg voltak a döntések, s a következő hónapok folyamán mindenki megkapta az elnyert támogatást. Egy évvel később, november elején a helyzet kiábrándító. Hol vannak a tavalyi ígérgetések, fogadkozások a folyamat felgyorsítása és objektivizálása kapcsán?  Igaz, hogy azóta történt egy s más: parlamenti választások, új kormány, s nem utolsó sorban lett egy kisebbségi kormánybiztos is, akitől joggal várhattuk a folyamatok felgyorsítását.

Sajnos nem ez történt.

November elején maga a kormánybiztos panaszkodott az egyik sajtóirodának, miszerint kritikus a helyzet a nemzetiségi kultúrák finanszírozása terén, s előfordulhat, hogy többszázezer eurónyi idei támogatás veszhet el, mert a kormányhivatalban ülnek a szerződéseken. Érdekes, hogy augusztusban A. Nagy László még így értékelte a kisebbségi kultúrák támogatásának elosztását, idézem: „a rendszer nem működik rosszul.”Alig több mint két hónap elteltével viszont már arról beszél, hogy nem kapta meg időben a kompetenciákat, s neki nincs döntéshozói jogköre. Akkor viszont kérdezem én, hogy a késve megkapott „kompetenciák” milyen jogosítványokat tartalmaznak a kisebbségi kormánybiztos számára. Csak emlékeztetni szeretnék a biztos úr egy júniusi kijelentésére, melyben kinevezése előtt hangsúlyozta, csakis megfelelő, teljes értékű jogkörökkel vállalja a kisebbségi kormánybiztosi posztot. Ezek után novemberben kiderül, hogy neki nincs döntéshozói jogköre. Akkor viszont milyen van? Nem lenne ildomos a kormánybiztos nyakába varrni, hogy ebben az évben megtörténhet az is, hogy a közel 1400 jóváhagyott sikeres pályázatból több százat (nem tudjuk, hogy 2-3 vagy 8-9 százról van-e szó) nem valósíthatnak meg, mert nem kapják meg az odaítélt támogatást. Mégis ki kell mondani, hogy ebben az ügyben az egyik legnagyobb felelősség az övé. Ahogy ki kell mondani azt is, hogy az A. Nagy Lászlót delegáló Most-Híd párt döntései közül nem a legbölcsebb volt ennek a tisztségnek az elfoglalása. Fico és a kormányhivatal az oszd meg és uralkodj elvet érvényesítve felhasználta Bugárék naiv hiszékenységét a kormánybiztosi poszttal kapcsolatban.

A Magyar Közösség Pártja már annak idején, amikor felmerült a kisebbségi kormánybiztos ellenzéki, konkrétan a Most-Híd párt jelöltje általi betöltése, kockázatosnak tartotta ezt a megoldást. Az MKP hangsúlyozta, hogy csakis az erős és hatékony jogkörökkel felruházott kisebbségi kormánybiztosi poszt az elfogadható.

Szigeti László, az MKP oktatási és kulturális alelnöke